Cum vrea primarul Londrei să aducă bani la buget: Oligarhii să se dea în judecată sau să divorțeze în Marea Britanie

Publicat: 19 11. 2012, 21:04
Actualizat: 28 09. 2018, 10:14

Primarul Londrei, Boris Johnson, i-a încurajat luni pe oligarhii ruși să se dea în judecată în tribunalele capitalei britanice, pentru că este în avantajul economiei britanice, intrând în contradicție cu politica guvernamentală de descurajare a „turismului litigios”, relatează Bloomberg.

„Dacă un oligarh se simte calomniat de un alt oligarh, avocații din Londra îi pot pune balsam pe ego-ul rănit”, a afirmat Johnson la conferința anuală a Confederației Britanice pentru Industrie.

El a încurajat și soțiile miliardarilor lumii să vină să divorțeze la Londra.

„Nu mi-e rușine să spun soțiilor rănite ale miliardarilor lumii: dacă vreți să îi curățați de bani, veniți la Londra”, a spus primarul.

Proiectul legii calomniei, aflat în prezent în Camera Superioară a Parlamentului britanic, cere reclamantului să demonstreze că Marea Britanie este cel mai apropiat loc unde poate fi judecat cazul, și nu locul unde poate fi câștigat cel mai ușor.

Fostul ministru de Justiție, Ken Clarke, a declarat în martie 2011 că proiectul are rolul, printre altele, să oprească cetățenii din SUA să dea în judecată publicații americane la Londra.

Johnson a argumentat luni că astfel de cazuri, aducătoare de taxe juridice, sunt binevenite.

Banii, a spus el, „vor intra în buzunarele bucătarilor, chelnerilor, portarilor, îngrijitorilor, dădacelor, tutorilor, actorilor și aromaterapeuților, vor menține în funcțiunile roțile economiei și vor pune pâine pe masa unora dintre cele mai sărace și muncitoare familii din oraș”.

În discursul său, Johnson a cerut și mai multă moralitate din partea șefilor de bănci, în schimbul unor atacuri mai puține la adresa lor.

„Nu este suficient să își lingă rănile în spatele zidurilor de la Notting Hill. Marii finanțiști trebuie să susțină capitalismul nu doar prin investiții înțelepte, ci și prin filantropie”, a spus primarul londonez.

El a avertizat pe de altă parte că dacă bancherii se vor simți persecutați și disprețuiți, există riscul ca ei să își mute afacerile în altă parte.