CURSA ÎNARMĂRII. Omenirea aruncă banii pe arme. Cheltuielile militare, nivel record! Suma asta ar stârpi pandemia de Covid-19

Publicat: 27 04. 2020, 08:57
Actualizat: 27 04. 2020, 09:58

Omenirea continuă să arunce banii pe arme. În 2019, s-a cheltuit o sumă record pe tehnologie militară de ultimă generație, în comparație cu care investițiile în sănătate sau educație par pur și simplu ridicole! Azi, aceste miliarde ar fi suficiente pentru stârpirea pandemiei de Covid-19 pe tot globul.

Un raport dat publicității luni de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) arată că anul trecut cheltuielile militare au fost la cel mai ridicat nivel de la sfârşitul Războiului Rece încoace.

Piața de armament a „tocat” 1.917 miliarde de dolari, o creștere cu 3,6 puncte procentuale față de anul 2018. De fapt, este cea mai mare cheltuială militară înregistrată din 2010, când au început măsurătorilor.

„Cheltuielile militare au atins cel mai înalt nivel de la sfârşitul Războiului Rece, în 1989”, a declarat Nan Tian, cercetător din cadrul SIPRI, citat de cotidianul britanic Daily Mail.

Nicio surpriză în rândul beneficiarilor. În continuare, cel mai mare buget alocat dezvoltării capacităților militare îl are SUA. America a investit în 2019 cu 5,3% mai mulți bani – 732 de miliarde de dolari! Suma reprezintă 38% din cheltuielile la nivel global! Au fost șapte ani consecutivi de scădere, dar din 2018 președintele Donald Trump a ordonat o cursă a înarmării fără precedent.

Pe locul doi în ierarhia Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace se plasează China, cu 261 miliarde de dolari şi o creştere anuală de 5,1%. Podiumul este completat de India, care a investit 71,1 miliarde de dolari (o creştere anuală de 6,8%) în arme.

Expertul în armament Nan Tian susține că investițiile Chinei au urmat îndeaproape curba de creştere economică a ţării, ambiţia Beijingului fiind de a avea o „armată de clasă mondială”: „China a declarat în mod deschis că, în esenţă, vrea să concureze cu Statele Unite ca superputere militară”.

India și rivalitatea cu Pakistan și China

Tot pe baza progresului economic al ţării se explică, parţial, şi ascensiunea Indiei. Astfel, „tensiunile şi rivalitatea cu Pakistan şi China se numără printre factorii determinanţi ai creşterii cheltuielilor militare”, potrivit lui Siemon Wezeman, un alt cercetător al institutului de la Stockholm.

În Top 5 cele mai ridicate cheltuieli militare mai intră Rusia și Arabia Saudită.

Pe măsură ce lumea se îndreaptă spre o posibilă recesiune economică, Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace consideră că guvernele ţărilor vor trebui să îşi reconsidere cheltuielile militare în favoarea unor sectoare precum sănătatea şi educaţia.