De ce crede ministrul rus de Externe că aderarea Muntenegrului la NATO este „profund eronată”

Publicat: 13 04. 2017, 16:15
Actualizat: 26 03. 2019, 00:41

„Decizia reflectă logica unei confruntări pe continentul european și creează noi linii de demarcație în Europa. Considerăm că această acțiune pentru includerea Muntenegrului în NATO este profund eronată, funcționează în mod fundamental împotriva intereselor cetățenilor acestei țări și afectează stabilitatea în Balcani și în Europa ca întreg”, a precizat, joi, Ministerul rus de Externe.

Regimul de la Kremlin consideră că aderarea a fost impusă Muntenegrului prin intermediul unor „ONG-uri marionete”, care au lucrat pentru a „crea iluzia sprijinului public pentru politica unilaterală a autorităților din Muntenegru”.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a semnat marți un protocol privind aderarea Muntenegrului la NATO. Oficialii muntenegreni se așteaptă ca țara să devină un membru cu drepturi depline în cadrul NATO după summit-ul de la Bruxelles de la sfârșitul lunii mai.

SUA apreciază că aderarea Muntenegrului va consolida securitatea națională și va trimite un mesaj puternic pentru Rusia, care „încearcă să-și invadeze vecinii și să schimbe ordinea internațională”.

Opoziția din Muntenegru, care se concentrează în principal în jurul comunității etnicilor sârbi, se opune aderării la NATO, a boicotat Parlamentul în această problemă și a amenințat cu organizarea unui referendum împotriva aderării. Totodată, Rusia s-a opus puternic acestei mutări, în condițiile în care Muntenegru este un aliat istoric.

Muntenegrul a fost bombardat de către aviația NATO în timpul războiului din Kosovo, în 1999, când făcea parte din fosta Iugoslavie. În prezent, statul din Europa de Sud-Est are o populație de aproximativ 620.000 de locuitori, iar moneda oficială este Euro, deși nu face parte din Uniunea Europeană.