Decizia Theresei May care îi atrage acuzații fără precedent. De ce refuză să publice raportul privind sursele finanțării extremismului islamic în Marea Britanie

Publicat: 12 07. 2017, 22:22
Actualizat: 28 03. 2019, 05:11

Ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, a explicat că, în pofida faptului că unele organizații extremiste islamice primesc finanțări de sute de mii de lire sterline (sute de mii de euro), a decis să nu publice în totalitate raportul.

„Am luat această decizie din cauza volumului mare de informații personale și din rațiuni de siguranță națională”, a argumentat Amber Rudd.

„Finanțarea externă le-a permis unor indivizi să studieze în instituții care promovează forme profund conservatoare ale islamului și care oferă literatură puternic social-conservatoare și predicatori instituțiilor musulmane din Marea Britanie. Unii dintre acești indivizi au generat preocupări privind extremismul”, a admis Amber Rudd.

Criticii susțin că Guvernul Theresa May încearcă să protejeze Arabia Saudită, un aliat al Marii Britanii și cel mai mare exportator de petrol din lume.

Diane Abbott, ministrul de Interne al Guvernului din umbră, format de opoziție, a argumentat că „publicul are dreptul să știe dacă vreun guvern, organizații străine sau britanice ori indivizi finanțează extremismul” în Marea Britanie. „Sigur că nu trebuie compromise serviciile de informații (…). Dar există suspiciuni puternice că raportul este cenzurat pentru a proteja prioritățile comerciale și diplomatice ale actualului Guvern, inclusiv în relațiile cu Arabia Saudită. Singura modalitate de a atenua aceste suspiciuni este să fie publicat raportul în întregime”, a adăugat Diane Abbott, potrivit cotidianului The Guardian.

Arabia Saudită, principala sursă de promovare a extremismului islamic în Marea Britanie

Arabia Saudită este principala sursă de promovare a extremismului islamic în Marea Britanie, acuză Societatea Henry Jackson. Potrivit unui raport publicat recent, există „o legătură clară și din ce în ce mai mare” între organizații islamiste, fonduri primite din străinătate și grupuri teroriste. Institutul Henry Jackson, specializat în relații externe, a solicitat o anchetă publică privind rolul Arabiei Saudite și al altor țări din regiunea Golfului Persic. Ambasada Arabiei Saudite susține că acuzațiile sunt „absolut false”.

Raportul a identificat o serie de state din zona Golful Persic care furnizează susținere financiară moscheilor și instituțiilor educaționale musulmane din Marea Britanie care sunt surse de extremism. În fruntea listei este Arabia Saudită, unul dintre aliații apropiați ai Marii Britanii și Statelor Unite. Acuzațiile au fost formulate în contextul în care Arabia Saudită și alte țări arabe au impus o blocadă Qatarului tocmai pentru că ar susține terorismul islamist. Potrivit raportului, criticile Riyadului la adresa Administrației de la Doha sunt o formă de „ipocrizie”.