Declarație dură a unui politician extremist olandez despre criza refugiaților din UE: este „o invazie islamică”

Publicat: 10 09. 2015, 16:24
Actualizat: 10 09. 2015, 23:37

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut apel miercuri la statele membre UE să contribuie la redistribuirea refugiaților care ajung pe teritoriul blocului comunitar. Mai multe state UE se opun ideii unor cote obligatorii, susținută de cancelarul german Angela Merkel, în timp ce guvernul conservator olandez susține că este de acord să preia mai mulți refugiați, dacă toate statele membre sunt de acord cu acest lucru, scrie Agerpres.

La începutul dezbaterii, Wilders a numit valul de refugiați care trece prin Ungaria și prin alte țări ‘o invazie islamică a Europei, a Olandei’.

‘Mase de tineri în vârstă de circa 20 de ani, cu bărbi, care cântă Allahu Akbar în întreaga Europă. Este o invazie care ne amenință prosperitatea, securitatea, cultura și identitatea’, a spus politicianul de extremă dreapta.

Zeci de mii de persoane, dintre care multe fug de gruparea Statul Islamic în Siria, încearcă să ajungă în Germania, unde cancelarul german Angela Merkel a declarat că vor fi primite. Wilders a afirmat că faptul că aceste persoane se îndreaptă spre nordul Europei arată că sunt imigranți economici, nu refugiați.

‘Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia sunt țări sigure. Dacă părăsești aceste țări o faci pentru beneficii și pentru o casă’, a spus Wilders, a cărui formațiune, Partidul libertății, conduce în sondajele de opinie.

În jur de 54% dintre olandezii cu drept de vot se opun primirii în țară a mai mult de cei 2.000 de refugiați asupra cărora s-a convenit anterior, indică un sondaj de săptămâna trecută. Conform ultimei propuneri a Comisiei Europene, cifra a crescut acum la peste 9.000 de persoane.

Prim-ministrul Mark Rutte a declarat vineri că este dispus în principiu să accepte o cotă mai mare de solicitanți de azil, dar numai ca ‘soluție temporară’.

Pe termen lung, Olanda vrea adăposturi mai bune pentru refugiați în apropierea zonei de conflict și va dona 110 milioane de euro în acest an pentru îmbunătățirea capacităților din Siria și din apropierea acestui stat.

Pe de altă parte, parlamentarul de opoziție Jesse Klaver, reprezentant al stângii ecologiste, a declarat: ‘Ar trebui să fim de acord cu solicitarea Comisiei Europene necondiționat și fără a face diferența între termen scurt și termen lung.’

Coaliția fragilă de la guvernare din Olanda aproape s-a destrămat în luna aprilie din cauza politicii privind azilul. Guvernul intenționează să adopte o politică mai dură și să nu le mai asigure hrană și adăpost decât câteva săptămâni imigranților cărora nu li s-a acordat statutul de refugiat, notează Reuters.