Descoperirea potrivit căreia Iisus nu a fost crucificat și a prezis venirea profetului Mahomed

Publicat: 25 05. 2012, 10:04
Actualizat: 05 03. 2013, 15:19

Un manuscris despre care se crede că datează din secolul 15, descoperit în urmă cu 12 ani în Turcia, a stârnit o serie de controverse, după ce gruparea paramilitară Basij din Iran a afirmat că acesta va determina prăbușirea creștinismului și ascensiunea islamismului, scrie Daily Mail.

Cartea, scrisă cu litere de aur pe piele de animal, a fost confiscată în anul 2000 de către autoritățile din Turcia de la o bandă de contrabandiști de antichități care acționau în zona Mării Mediteraneene.

Conform unui comunicat de presă al grupării Basij, în care sunt citați oamenii de știință din Turcia care au analizat manuscrisul, acesta ar putea fi o copie după Evanghelia lui Barnabas, unul dintre discipolii lui Iisus și totodată cel care a fost grațiat de Pillat din Pont în locul Mântuitorului. Aceeași cercetători turci afirmă că în anul 325, pe pământurile Turciei moderne, cartea a fost interzisă, fiind considerată eretică, deoarece în ea scria că pe Golgota nu a murit Iisus, ci Iuda Iscarioteanul, care l-ar fi înlocuit pe Fiul Domnului.

Potrivit comunicatului, Biblia respectivă are 52 de pagini și este scrisă în limba syriacă, un dialect aramaic, aceasta fiind considerată limba natală a lui Iisus. În manuscris, Barnabas se prezintă a fi unul dintre cei 12 apostoli ai lui Isus și susține că acesta nu a fost crucificat. Mai mult, Barnabas afirmă că Iisus a fost cel care a prezis venirea profetului Mahomed.

Membrii grupării Basij susțin, de asemenea, că Vaticanul a formulat în februarie 2012 o cerere oficială, prin care dorea să obțină dreptul de a cerceta cartea, însă momentan nu se știe dacă cererea statului papal a fost acceptată.

Manuscrisul, evaluat la aproximativ două milioane de dolari, datorită valorii sale culturale și religioase, a fost păstrat în Palatul Justiției din Ankara, capitala Turciei, înainte de a fi transferat către Muzeul de Etnografie al orașului, unde se află și în prezent.