DEZBINĂ ȘI STĂPÂNEȘTE. Comunitatea de informații a SUA, în alertă, înainte de alegerile prezidențiale din 2020. „Vor să umbrească adevărul!”

Publicat: 18 03. 2020, 14:11
Actualizat: 07 04. 2021, 03:17
Serviciile specializate ale Rusiei și-au propus dezbinarea populației fix în cursa electorală

Înainte de alegerile prezidențiale din SUA, programate pentru luna noiembrie 2020, comunitatea de informații nord-americană afirmă că serviciile specializate ale Rusiei și-au propus dezbinarea populației fix în cursa electorală, dar și crearea unui val de neîncredere în sursele mass-media.

David Porter, asistent al unui șef de secție din cadrul Foreign Influence Task Force (n.r. – echipa specializată a FBI pentru influență externă), a acuzat Rusia că desfășoară în prezent operațiuni speciale menite să disemineze dezinformarea în masă.

Oficialul FBI a sugerat că demersul Rusiei este unul de încercare de exploatare a fenomenului de divizare a societății și pune sub semnul întrebării integritatea alegerilor din SUA, dar și abilitatea liderilor actuali de a guverna eficient.

„Obiectivul principal nu este acela de a crea o versiune particulară a adevărului, ci mai degrabă de a ascunde adevărul și de a ne eroda abilitatea de a-l afla, prin crearea unui sentiment că nicio sursă de știri sau informații nu poate fi credibilă”, a afirmat Porter.

El nu a arătat cu degetul anume către un candidat potențial la președinția SUA și preferat de Rusia. Însă, acesta a precizat că, în general, rușii se implică în „confruntări informaționale”, menite să facă greu de deosebit realitatea de ficțiune, precum și în subminarea încrederii în instituțiile democratice nord-americane.

FBI a inițiat Foreign Influence Task Force ca urmare a interferențelor la scară largă ale Rusiei în campania prezidențială din 2016.

În timp ce echipa specială a fost construită special pentru a contracarare în mod principal acțiunile ostile ale Rusiei, ea acoperă, de asemenea, și operațiuni specializate ale altor adversari, cum sunt China, Coreea de Nord și Iran.

În altă ordine de idei, Porter a precizat că ținta Beijingului este mai puțin aceea de a crea haos în SUA și mai mult pentru a-și dezvolta propria economie.

„Mai simplu spus, în acest spațiu, Rusia își dorește să observe cum ne dezbinăm, în timp ce China lucrează la managementul declinului nostru economic, la nivel generațional”, a adăugat oficialul FBI.

Porter a susținut un discurs la o conferință pe probleme de securitate, în cadrul campaniei pentru alegerile prezidențiale, care a avut loc la Capitol Hill. Declarațiile sale survin la câteva zile după informațiile care au ieșit la suprafață în urma unei întâlniri cu ușile închise, între oficiali din comunitatea de informații și legiuitori ai Camerei Reprezentanților, pe tema amenințărilor venite din partea națiunilor străine, în preajma alegerilor din 2020.

Oficialitățile din zona de intelligence nu au comentat public cu privire la discuții. Un reprezentant al comunității de informații a afirmat însă că legiuitorilor nu li s-au spus niciodată că Rusia a lucrat direct pentru a-l ajuta pe Donald Trump.

Cu toate acestea, alți oameni familiarizați cu discuțiile de la întâlnire au precizat că ar fi fost informați despre Kremlin că este interesat să susțină candidatura lui Trump.

Carrie Cordero, fost avocat în cadrul Departamentului de Justiție, zona de securitate națională, s-a plâns de lipsă de informații atunci când vine vorba despre întâlnirea de taină.

Recent, printr-un raport al Comitetului senatorial pentru Informații al SUA, administrația Barack Obama a fost admonestată pentru că a fost insuficient de transparentă în ceea ce privește interferența Rusiei în campania de dinaintea alegerilor prezidențiale din 2016.

„Ceea ce am încurajat cu adevărat este ca guvernul să privească mai mult în viitor în ceea ce privește adunarea și procesarea informaților și parcursul lor, decât să se concentreze pe situația actuală, cu privire la amenințările la adresa alegerilor din acest an”, a afirmat Cordero.

Ea a mai afirmat că rămâne neclar din informările apărute în presă care anume a fost mesajul transmis comitetului senatorial al SUA.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ