Dilema neobișnuită în Suedia: mulți cetățeni consideră că taxele au scăzut prea mult

Publicat: 05 03. 2014, 16:14
Actualizat: 01 02. 2019, 02:45

„Premierul Suediei nu ar trebui să aibă motive de îngrijorare. Finanțele statului sunt solide, economia crește, iar 2014 marchează două secole de la ultimul război în care a fost implicată țara. Și totuși, Fredrik Reinfeldt, care și-a condus țara prin una dintre cele mai grave crize economice ale Europei, se află cu spatele la zid. Cu șase luni înainte de alegeri, Partidul Moderat, pe care îl conduce, se află mult în spatele Partidului Social Democrat. După opt ani la conducerea țării, există o anumită saturație din partea alegătorilor. Dar Reinfeldt se confruntă și cu ceva mai puțin obișnuit – suedezii consideră că taxele au scăzut prea jos”, scrie publicația americană.

Suedia avea la un moment dat cea mai ridicată rată de impozitare din lume, dar acum se află pe cinci, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). De la preluarea mandatului în 2006, Reinfeldt a redus povara fiscală de la 48% din PIB la 44%.

Schimbarea a fost una istorică pentru Suedia, a declarat premierul într-un interviu pentru WSJ, adăugând că nici el nu a anticipat așa ceva.

„Multe dintre taxele nocive pentru economia Suediei au dispărut sau au fost reduse”, a spus el.

Strategia l-a ajutat să câștige două runde de alegeri, însă în prezent îl expune atacurilor opoziției social-democrate, care a câștigat teren afirmând că există o legătură între reducerile de taxe și declinul standardelor în infrastructură și în școli. Un studiu al OCDE a arătat o deteriorare rapidă a notelor obținute de elevii suedezi.

Reinfeldt a reacționat rapid și, după ce în ultimii ani a scăzut de cinci ori impozitul pe venitul personal și de două ori rata pentru companii, a anunțat că nu vor mai urma reduceri ale fisclaității.

„Pentru următorul mandat, 2014-2018, nu prevăd noi reduceri ale taxelor”, a declarat premierul.

Schimbarea strategiei are două obiective, și anume să transmită că premierul este hotărât să susțină serviciile publice, precum învățământul, dar și că executivul va susține cheltuielile fără împrumuturi excesive, după ce opoziția a acuzat guvernul că a cheltuit iresponsabil.

Criticile au erodat încrederea populației în modul în care guvernul administrează economia, arată sondajele.

Multe dintre acuzele opoziției privind vulnerabilitatea economiei nu sunt, însă, fundamentate, afirmă unii analiști și editorialiști.

Orice amenințare privind cheltuielile prea ridicate pare îndepărtată, notează cotidianul american. Îndatorarea țării se situează la circa 40% din PIB, circa jumătate față de Germania, iar Ministerul de Finanțe estimează un deficit bugetar de aproximativ 2% din PIB pentru acest an, urmând ca în 2017 să se ajungă la excedent.