Directorul unei companii farmaceutice ar putea deveni „cel mai detestat om” din lume. Ce a făcut pentru bani

Publicat: 22 09. 2015, 11:40

Martin Shkreli, fondatorul și CEO-ul companiei Turing Pharmaceuticals, a cumpărat drepturile de vânzare pentru Daraprim, un medicament folosit de pacienții cu SIDA. Antreprenorul a luat această decizie în luna august, investind 55 milioane de dolari în afacerea amintită, scrie Daily Mail.

La scurt timp, prețul medicamentului – care implică un cost de producție de 1 dolar/ unitate – a fost majorat la 750 dolari/ pastila. Shkreli a declarat că a majorat prețul pastilelor deoarece Turing Pharmaceuticals trebuia să obțină un profit de pe urma medicamentului.

„Aceasta nu este o companie lacomă, care încearcă să ia banii de la pacienți, ci o companie care încearcă să rămână pe piață”, a declarat Shkreli pentru Bloomberg.

Pe măsură ce medicamentul a ajuns de la o companie la alta, prețul a crescut de la 1 dolar la 13,50 dolari. Shkreli i-a majorat însă prețul cu 5.500%. Decizia lui Shkreli a fost criticată chiar și de candidatul democrat la alegerile prezidențiale din SUA, Hillary Clinton, care a numit-o „scandaloasă”. „Creșterea prețurilor în acest fel pe piața medicamentelor este scandaloasă. Mâine o să găsesc o cale pentru a contracara această măsură”, a scris Clinton pe Twitter.

Luni, Shkreli a anunțat că Turing Pharmaceuticals nu va scădea prețul la Daraprim. „Martin Shkreli reprezintă tot ce este greșit în America, fie că vorbim de bani, medicină sau politică”, a declarat un utilizator de Twitter.

„M-am confruntat și în trecut cu sociopați. Ca și @MartinShkreli, aceștia poartă o mască carismatică, în timp ce se implică în acțiuni diabolice”, a scris un alt comentator.

„Acesta este Martin Shkreli. Tocmai a crescut prețul unui medicament de la 13,50 dolari la 750 dolari pentru o pastilă. Martin Shkreli este un gunoi”, a scris utilizatorul Jess Devonport.

„Este oficial. @MartinShkreli este cel mai rău om din America. A crescut prețul unui medicament pentru SIDA de la 13,50 dolari la 750 dolari”, a afirmat, la rândul său, Stephen Glickman.

Shkreli le-a răspuns unora dintre cei care l-au criticat, spunându-le că nu au „dovezi” împotriva lui. Înainte de a înființa compania Turing Pharmaceuticals, Shkreli a lucrat în domeniul financiar și a fost acuzat că a manipulat legislația FDA (Food and Drug Administration) aplicată în cazul companiilor farmaceutice.

Shkreli a fost concediat de la ultima companie pe care a înființat-o, Retrophin, specializată în cumpărarea drepturilor de vânzare pentru medicamente mai puțin cunoscute și apoi majorarea prețurilor acestora.

Potrivit publicației Fusion, în cazul unui medicament care tratează bolile rare de rinichi, prețul a fost majorat cu 2.000%. Compania Retrophin l-a acuzat pe Shkreli de fraudă și îi cere acum 65 milioane de dolari.