Donald Tusk acuză Polonia că rămâne în UE doar pentru fondurile europene: Dacă nu mai primesc bani ar putea să se retragă

Publicat: 10 01. 2018, 20:30

Fost prim-ministru polonez și un adversar al partidului de guvernământ de la Varșovia, Tusk a luat poziție după ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a apărat reformele controversate din justiție în cadrul unei întrevederi la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Pentru partidul Lege și Justiție (PiS), avantajul de a fi în UE se reduce la balanța de plăți, ignorând total alte beneficii precum piața comună, ordinea juridică, securitatea garantată etc. Dacă nu vom mai fi un contribuabil net, jocul ar putea să fie încheiat de către ei. Așadar, îmi pot imagina cu ușurință o situație în care, dacă Polonia se va regăsi într-o zi printre contribuabili, guvernul polonez va decide că este timpul să-i întrebe pe cetățeni dacă mai vor Polonia în UE. Apoi vor lucra din greu pentru a ajunge la concluzia că este necesar să-și ia adio de la calitatea de membru”, a spus Tusk.

Președintele Consiliului European a mai precizat că data de 20 decembrie a fost „o zi tristă pentru toată lumea”, când Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situației sistemului judiciar polonez.

„Lege și Justiție (PiS) poate să pună capăt crizei dacă renunță la schimbările din sistemul judiciar. La Bruxelles încă mai există un surplus de speranță – nu vorbesc despre încredere, pentru că, din păcate, a dispărut de mult – că Polonia va rămâne în UE”, a mai spus Tusk.

Experții Comisiei Europene afirmă că noile măsuri legislative din Polonia subminează independența justiției, oferindu-i ministrului Justiției dreptul de a numi și de a destitui judecători ai instanțelor superioare. Bruxellesul denunță și reformele privind funcționarea Tribunalului Constituțional din Polonia.