DOSARELE SECRETE WIKILEAKS – CUM DISCUTAU AMERICANII DESPRE SITUAȚIA CENTRALELOR NUCLEARE DIN JAPONIA

Redactor:
Vlad Mironescu
Statele Unite îl criticaseră, în urmă cu doi ani, pe un oficial japonez din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), exprimând "dezamăgirea" în legătură cu activitatea lui, parțial și din cauza practicilor japoneze în materie de siguranță nucleară, arată un document diplomatic.

Statele Unite îl criticaseră, în urmă cu doi ani, pe un oficialjaponez din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică(AIEA), exprimând „dezamăgirea” în legătură cu activitatea lui,parțial și din cauza practicilor japoneze în materie de siguranțănucleară, arată un document diplomatic.

CLICK AICI PENTRU GALERIAFOTO

„Tomihiro Taniguchi a fost un manager slab, mai ales în privințapracticilor de siguranță nucleară japoneze, fiind o dezamăgirepentru Statele Unite pentru modul în care a tratat Oficiul pentruSecuritatea Nucleară”, se arată în documentul dezvăluit deWikiLeaks și publicat de ediția online a ziarului The Guardian.”Această funcție necesită un bun manager și un lider specializat însiguranță și securitate”, preciza documentul Departamentului deStat american.

Un nou incendiu lareactorul 4 de la Fukushima. Nivelul de radioactivitate în zonacentralei a înregistrat o nouă creștere. Personalul, evacuattemporar. Cutremur de 6 grade în Japonia

New York Times:Secretul rezistenței clădirilor japoneze la cutremur. CUM SUNTPROIECTATE CLĂDIRILE ROMÂNEȘTI

Care este legăturaîntre Fukushima și Cernobâl? BBC dă răspunsul la întrebărileesențiale care se pun în caz de amenințarenucleară

Citește și Japonezii se tem de noiexplozii la centralele nucleare. Țara cu 30% energienucleară

Taniguchi deținuse funcția de director al Companiei japonezepentru Energie Nucleară, care monitoriza siguranța centralelor dupăcutremure, iar în 2001 devenise director adjunct al Departamentuluipentru Siguranță și Securitate din cadrul AIEA. Taniguchi ademisionat după ce un alt japonez, Yukiya Amano, a devenit directorgeneral al AIEA în septembrie 2009.

Înainte de a demisiona, Taniguchi declara în 2008 că membriicomunității internaționale ar trebui să se concentreze mai mult pesiguranța centralelor nucleare, conform unui alt documentdiplomatic dezvăluit de WikiLeaks.

„Trebuie să evităm un alt Cernobîl sau o repetare a atentatelorde la 11 septembrie cu amploare nucleară”, avertiza Taniguchi.

Japonia, pregătită să ceară ajutorul armatei americaneîn cazul centralei de la Fukushima

Japonia este pregătită să ceară cooperarea armatei americanepentru a preveni o catastrofă nucleară la centrala de la Fukushima,avariată de cutremurul de vineri, a anunțat miercuri purtătorul decuvânt al Guvernului, citat de AFP.

Ultimele informațiidespre cutremurul și tsunami-ul din Japonia, live pe Gândul șiFacebook

LIVE DE LA UN BLOGGERROMÂN DIN HIROSHIMA: în timpul cutremurului, crainicul TV continuasă vorbească. „În fundal se aud obiecte bușind prinstudio”

Primul val tsunamiatinge insulele Kurile din sudul Rusiei.VIDEO

VIDEO – REPORTER JAPANTIMES DIN TOKYO: CINEVA A ZIS DEJA UZUALUL „E CUTREMUR”, DAR NE-AMDAT SEAMA CĂ NU ERA UN CUTREMUR OBIȘNUIT

Yukio Edano a declarat că Guvernul se „pregătea” pentrueventualitatea de a cere ajutorul Statelor Unite, răspunzând uneiîntrebări adresate de jurnaliști.

„Cooperarea militară americană ar putea fi utilă” la Fukushima,unde s-a produs o serie de accidente, a adăugat el.

Americanii „cooperează deja, cu un sprijin logistic”, a precizatEdano.

Opt nave militare americane, între care portavionul USS RonaldReagan și escorta sa, participă la operațiuni de salvare înnord-estul Japoniei, regiune afectată, vineri, de un cutremur cumagnitudinea 9, urmat de un tsunami devastator.

AVERTIZARE DE TSUNAMIÎN SUA, RUSIA, INDONEZIA, NOUA ZEELANDĂ, CHILE ȘI FILIPINE, DUPĂDEZASTRUL DIN JAPONIA. SE AȘTEAPTĂ VALURI DE 1 METRUÎNĂLȚIME

VIDEO – TSUNAMI-ULDEVASTATOR CARE A MĂTURAT COASTELE JAPONIEI. SUTE DE CASE, FERME ȘIDRUMURI AU FOST ÎNGHIȚITE ÎN CÂTEVAMINUTE

VIDEO – IMAGINI DINMIJLOCUL CUTREMURULUI DIN JAPONIA. Seismul, filmat dintr-o clădiredin Tokyo. „Dumnezeule! Toată lumea a ieșit pe străzi, clădirileîncă se leagănă”

VIDEO – IMAGINI DINTIMPUL SEISMULUI DIN JAPONIA: O FEMEIE NU SE POATE RIDICA DE PETROTUAR, IAR BĂRBATUL CARE O FILMEAZĂ RESPIRĂÎNGROZIT

USS Ronald Reagan este utilizat ca platformă plutitoare pentrualimentarea cu carburant a elicopterelor armatei și Pazei de Coastăjaponeze, implicate în operațiuni de salvare.

Aparatele de la bordul portavionului, aproximativ 80 de avioaneși elicoptere, efectuează, de asemenea, misiuni de recunoaștere șilivrează apă și pături sinistraților, potrivit Pentagonului.

Valentin Vidu, [email protected],Mihai Draghici, [email protected]

Citește și Români în Japonia – Mărturii dininfern

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide