Drama imigranților care vor să ajungă în SUA. Pe unii dintre ei, goana după „visul american” i-a lăsat invalizi

Publicat: 24 03. 2015, 18:17

Pentru aceștia, Statele Unite ale Americii reprezintă tărâmul tuturor posibilităților și nu ezită să se agațe de trenurile în mișcare, pe măsură ce înaintează prin zona rurală din nordul Mexicului, având puține șanse să ajungă în SUA, informează Daily Mail.

Înainte ca trenul american să apară la orizont, tinerii se relaxează și chiar dorm pe șina de cale ferată. Mulți dintre ei au călătorit mii de kilometri pentru a ajunge aici, dar itinerariul lor se află doar la început.

Imigranții preferă să se agațe de trenurile în mișcare, pentru a nu fi reperați de paznicii vagoanelor. Din nefericire, câțiva dintre ei au căzut sub roțile garniturilor și fie au murit, fie au suferit răni foarte grave.

Una din cele mai mari amenințări la adresa lor este propria oboseală. Ei au călătorit deja mii de km și când sunt puși în fața „săriturii finale” spre vagon, nu reușesc să ajungă la capătul celălalt și cad sub șine.

În fiecare an, zeci de asemenea tineri disperați să ajungă în SUA mor călcați de tren. Cei mai mulți provin din țări sărace, precum Honduras, Guatemala și El Salvador. Un singur lucru îi unește, și anume dorința arzătoare de a începe o nouă viață în SUA, ca imigranți ilegali, exploatați pe salariul minim de restaurante, firmele de curățenie sau cele de construcții.

foto: captură Daily Mail

„Trenurile sunt pentru cei mai săraci imigranți dintre cei mai săraci”, spune Carlos Miranda, un expert în imigrație din Chiapas. „Dacă ar avea altă șansă, ar folosi-o”.

Dincolo de pericolul accidentării, imigranții riscă să fie atacați de bandiți. Călătoria poate dura săptămâni sau chiar luni. 40 milioane de oameni trăiesc în America Centrală și 50% dintre aceștia sunt foarte săraci.

În Honduras, 46% dintre cetățeni trăiesc în sărăcie lucie, iar în Guatemala, 130.000 de oameni și-au pierdut casele în urma trecerii Uraganului Stan. La rândul său, El Salvador este „paralizat” de secetă și în Nicaragua, una din cele mai sărace țări din emisferă, cei mai mulți oameni nu au un loc de muncă.