Efectele economice pe care le are asupra Rusiei preluarea Crimeei

Publicat: 30 03. 2014, 19:38

Anul trecut, economia Rusiei a crescut cu doar 1,3%, cea mai mică creștere economică din ultimii 13 ani, cu excepția anului 2009, afectat de criza financiară globală, relatează Business Insider.

„Intervenția din Crimeea și scăderea activelor Rusiei au dus la condiții financiare mai stricte și este posibil să inverseze îmbunătățirea încrederii în business, care apăruse în primele două luni ale anului”, crede Jinny Yan, economist al Standard Chartered.

Presupunând că expansiunea Rusiei se limitează la Crimeea, Institutul Internațional de Finanțe estimează că pierderea cumulată din întreruperea de schimburi și din costuri financiare mai ridicate va fi de aproximativ 1,2% din PIB, pe o perioadă de doi ani.

O escaladare și mai mare a crizei ar duce la sancțiuni și mai mari, la degradarea ratingului de țară și la pagube în economie. Intensificarea sancțiunilor va duce la restricționarea finanțării pentru sectoarele publice și private, va reduce accesul la exporturi și va provoca migrarea capitalului.

Banca Mondială estimează că dacă criza continuă, economia Rusiei se va contracta cu 1,8% în 2014.

Rusia a pierdut deja 65 de miliarde de dolari, capital care a părăsit țara în primul trimestru al anului, ceea ce este deja mai mult decât întreaga migrare de capital din 2013, cifră care s-ar putea ridica în 2014 la peste 100 de miliarde de dolari, a declarat adjunctul ministrului pentru dezvoltare economică de la Moscova, Andrei Klepaci.

Sentimentul față de afaceri a scăzut în Rusia la cel mai jos nivel din ultimele trei luni – de la 60 la 52,5.

În timp ce economia Rusiei își încetinește creșterea, inflația crește, iar o rublă slabă a crescut prețul importurilor. Ministerul Economiei estimează că inflația va ajunge la 6,9%-7% în martie, o creștere de 0,8% față de luna precedentă.

Sancțiunile asupra Rusiei au lovit dur piețele. Indicele MICEX a scăzut 12% în luna martie, dar interesele economice vitale ale Rusiei nu au fost încă atinse. Totuși, SUA și UE au anunțat că lucrează la posibile sancțiuni mai dure pentru Rusia, asupra sectorului energetic.

UE este cel mai mare partener comercial al Rusiei. Aproape jumătate din exporturile rusești – 292 de miliarde de dolari, ajung în țări UE. În schimb, Rusia este al treilea mare partener de comerț al UE, cu importuri de 169 de miliarde de dolari. Relația comercială dintre Rusia și SUA este foarte slabă. Rusia este doar al 20-lea partener de afaceri al SUA, cu schimburi de 27 de miliarde de dolari. În schimb, SUA este al cincilea partener comercial al Rusiei, cu doar 11 miliarde de dolari în schimburi comerciale.

Rezervele de energie ale Rusiei rămân vitale pentru UE, ele constituind o treime din gazul natural european. Germania, cea mai mare economie a zonei euro, importă aproximativ 40% din gaz din Rusia.