Efectul devastator al Brexit-ului pe care Marea Britanie nu l-a luat în calcul. Totul s-ar putea întâmpla chiar anul viitor

Publicat: 20 07. 2016, 08:28

Săptămâna trecută, comisarul UE pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a declarat că impactul cumulativ al referendumului care a decis ieșirea din Uniunea Europeană va fi o scădere cu 1,0-2,5 puncte procentuale a PIB-ului Marii Britanii până în 2017.

Însă un raport de evaluare elaborat de Comisia Europeană oferă perspective mai exacte. Marea Britanie se va confrunta cu „o scădere economică substanțială”, care va limita creșterea economică la 1,3-1,6 puncte procentuale anul acesta, mai puțin decât estimările inițiale, care erau de +1,8 puncte.

Simulările Comisiei Europene relevă o situație mult mai proastă pentru 2017, când economia britanică ar putea înregistra, conform scenariului cel mai pesimist, o scădere de 0,3 puncte procentuale.

În cea mai optimistă situație, Produsul Intern Brut britanic ar putea crește cu 1,1 puncte procentuale în 2017, oricum cu mult mai puțin decât perspectiva inițială, de +1,9 puncte.

Invocarea articolului 50, amânată

Cu toate acestea, Marea Britanie nu va iniția procesul oficial de părăsire a Uniunii Europene prin invocarea, anul acesta, a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, a declarat, marți, un avocat al Guvernului, la Înalta Curte de la Londra, relatează Reuters online.

Avocatul Jason Coppell a făcut referire la declarații făcute de premierul Theresa May, care a spus că Articolul 50 nu ar trebui invocat anul acesta.

Cu toate acestea, el a semnalat că poziția actuală a Guvernului s-ar putea schimba.

De altfel, în prima sa vizită la Bruxelles în calitate de ministru de externe, Boris Johnson a susținut că Marea Britanie va continua să fie un participant activ pe scena europeană și după ieșirea din Uniunea Europeană.

„Trebuie să punem în aplicare voința poporului și să ieșim din Uniunea Europeană,” a declarat Johnson înainte de întâlnirea cu omologii săi din UE.

„Asta nu înseamnă că părăsim Europa; în nici un fel nu vom abandona rolul nostru în cooperarea europeană și participarea de toate tipurile,” a mai adăugat noul ministru britanic de Externe.

Johnson, care în trecut a comparat UE cu un stat totalitar, similar cu cel al lui Hitler, a declarat că evenimentele din ultimele zile, din Franța și Turcia, pe care miniștrii de Externe le vor analiza în cadrul discuțiilor de luni, au ilustrat avantajele cooperări.