Efectul temperaturilor scăzute asupra prețului petrolului

Publicat: 22 01. 2016, 11:24

Contractele futures pentru petrol se îndreaptă spre prima creștere săptămânală din acest an, dar analiștii avertizează că prețurile ar putea fi influențate de avansul stocurilor, pe fondul supraproducției.

„Ar putea fi nivelul minim al pieței, dar investitorii simt că stocurile vor continua să crească, din cauza faptului că oferta depășește cererea”, a declarat Tony Nunan, manager în domeniul pieței petrolului la Mitsubishi Corp în Japonia.

Din punct de vedere al factorilor fundamentali, prețurile petrolului sunt prea scăzute, dacă analizăm perspectivele pe termen mediu și lung, dar este dificil de spus cât timp vor mai fi influențate prețurile de încredere, a explicat Nunan.

Agenția Internațională pentru Energie estimează în raportul lunar publicat marți că piața mondială a petrolului va rămâne aprovizionată în exces cel puțin încă un an.

Cotația petrolului Brent, de referință la Londra, este în urcare cu 1,5 dolari, la 30,75 dolari pe baril, revenind de la un minim de 27,1 dolari pe baril, și se îndreaptă spre o creștere de peste 6% la nivelul săptămânii.

Prețul petrolului de referință pe piața americană este în creștere cu 1,26 dolari, la 30,79 dolari pe baril. Cotația este cu peste 4 dolari peste minimul ultimilor 12 ani, de 26,19 dolari pe baril, și este pe cale să înregistreze un avans săptămânal mai mare de 4%.

Creșterea cotațiilor petrolului a contribuit la calmarea piețelor de capital. Indicele MSCI pentru regiunea Asia-Pacific, excluzând Japonia, a urcat cu 2,67%, de la un minim al ultimilor patru luni atins în ședința de joi.