Egiptul adoptă o lege antiteroristă, controversată din punctul de vedere al libertății presei

Publicat: 17 08. 2015, 15:22

La o zi de la asasinarea pe 29 iunie a procurorului general Hisham Barakat într-un atentat spectaculos, încă nerevendicată, el-Sisi a promis o legislație mai dură „în lupta împotriva terorismului”.

Acest atentat a fost urmat, pe 1 iulie, de o serie de atacuri jihadiste de mare amploare împotriva militarilor, în Peninsula Sinai, iar armata s-a înfuriat din cauza felului în care presa a ascris despre aceste atacuri.

Armata a anunțat un bilanț de 21 de militari omorâți în aceste violențe, însă presa a publicat bilanțuri mult mai mari, citând oficiali din domeniu securității.

Legea controversată, publicată în jurnalul oficial, introduce o amendă de la 200.000 la 500.000 de lire egiptene (între 23.000 și 58.000 de euro) pentru orice persoană care difuzează sau publică informații „false” despre atentate și operațiuni împotriva combatanților islamiști.

Criticii legii apreciază că amenzile ar putea obliga micile publicații să închidă și să descurajeze alte publicații să lucreze în mod independent.

Guvernul prevedea inițial o pedeapsă de cel puțin doi ani de închisoare. Însă a renunțat din cauza protestelor jurnaliștilor.

În schimb a fost adăugată o prevedere care autorizează tribunalele să „împiedice persoanele condamnate să-și exercite meseria într-o perioadă care nu poate depăși un an, în cazul în care infracțiunea încalcă principiile profesiei”. Meseria de jurnalist nu este menționată în mod expres.

Această lege alimentează temeri potrivit cărora jurnaliști ajung în tribunale din cauza muncii lor.

Trei jurnaliști de la postul Al-Jazeera, cu sediul în Qatar, au fost condamnați în primă instanță în 2014 la pedepse de până la zece ani de închisoare pentru că au „defăimat” țara și au susținut mișcarea Frații Musulmani, a fostului președinte islamist Mohamed Morsi, destituit de către armată în 2013.

Ei au obținut să fie judecați din nou. Verdictul este așteptat la sfârșitul lunii.

Potrivit unor reprezentați ai Guvernului, pentru ca un jurnalist să fie condamnat în baza noii legi, textul cere să fie demonstrată intenția de a difuza informații false.

Legea prevede, de asemenea, pedeapsa cu moartea pentru persoane găsite vinovate că au creat, condus sau finanțat o organizație „teroristă” și pedeapsa cu închisoarea pentru cele găsite vinovate de promovarea terorismului.

De la destituirea lui Morsi, grupări jihadiste și-au multiplicat atentatele vizând forțe de securitate.

Sute de polițiști și militari au fost uciși în atacuri, iar peste 1.400 de persoane, majoritatea susținători ai fostului președinte islamist, au fost ucise în reprimarea unor manifestații ale opoziției islamiste.

Zeci de mii de alte persoane au fost arestate, dintre care câteva sute au fost condamnate la moarte în procese în masă expeditive, catalogate de către ONU „fără precedent în istoria recentă” a lumii.