Dacă niciuna dintre figurile Opoziției de la Cairo nu a reușitsă fie recunoscută drept „lider” al mișcărilor de contestare apreședintelui Mubarak, „revoluția egipteană” are un „erou” altinerei generații. Acesta este Wael Ghonim (30 de ani), consideratinițiatorul protestelor pe internet și închis 12 zile de regimulMubarak.
Ghonim era directorul de marketing al Google Egipt când, la 25ianuarie, a deschis o pagină în rețeaua de socializare Facebook, încare proclama „revoluția tinerilor pe internet”. El îi invita pecei din generația lui să își exprime public nemulțumirea față desituația țării și dorința de a-l vedea pe Mubarak „plecat”.
În scurtă vreme, pagina lui a atras mii de „prieteni”, iarGhonim a fost arestat de autorități. Era prea târziu, căci ceea cepărea o izolată „disidență online” – mai ușor de început în Egipt,unde internetul nu era atât de controlat precum în Tunisia – aveasă se transforme într-o amplă mișcare de protest.
Când a ieșit din închisoare Ghonim, manifestațiile din PiațaTahrir din Cairo trecuseră de 12 zile. Aparția lui la mai multeteleviziuni, de luni încoace, a dat un suflu nou protestelor, carepăreau a se stinge după ce Opoziția a anunțat că acceptă negociericu vicepreședintele Omar Suleiman și după 4-5 zile de manifestațiipașnice, care au urmat „contrarevoluției” de la 2-3 februarie.
„Nu vom abandona cererea ca regimul săplece”
„Nu vom abandona cererea ca regimul să plece”, a fost mesajul cucare a apărut la televiziuni Ghonim. Asemenea lui, zeci de mii deoameni care s-au aflat în Piața Tahrir și în ultimele zile, în atreia săptămână de proteste, cer „căderea” regimului.
De când a proclamat ziua 28 ianuarie 2011 drept „ziua mâniei” -când au început protestele în masă în Egipt – Ghonim susțineacelași lucru: plecarea imediată de la putere a lui Hosni Mubarak.Ulterior, internetul avea să fie suprimat timp de cinci zile deregimul Mubarak, iar rețelele de telefonie mobilă au funcționat cuintermitențe.
Aflat în detenție, tânărul nici nu își închipuia că, odată ce varevedea lumina zilei, va afla că „revoluția” din Piața Tahrirdurează deja de mai multe zile. El nu s-a plâns că a fost torturat,ci doar că a fost privat de lumină mai multe zile la rând șiinterogat de mai multe ori pe zi.
Acum, tânărul director de marketing refuză a fi numit „erou”,considerând că eroi sunt numai cele circa 300 de victime alemișcărilor de protest. Sosit în Piața Tahrir, marți, Ghonim atransmis condoleanțe rudelor victimelor și s-a alătura mulțimiicare cânta „Mubarak, pleacă, pleacă”.
El este văzut drept o „speranță” de către zecile de mii detineri dezamăgiți de partidele care par să fi renunțat prea ușor lacererea lor de plecare a lui Mubarak. Deocamdată, Ghonim nu aanunțat niciun fel de ambiții politice.
Nașterea pe Facebook a „revoluției”
Pagina prin care Ghonim a stârnit revoluția se numea „KolonaKhaled Said” („Toți suntem Khaled Said”) – după numele unui opozant(tânăr internaut) al regimului Mubarak, ucis în bătaie de poliție,în vara lui 2010.
Ulterior, o altă pagină de Facebook a fost deschisă de „fanii”curajosului director de la Google. În vreo 20 de ore, pagina „Vreausă îl deleg pe Wael Ghonim să vorbească în numele revoluționarilordin Egipt” strânsese circa 130.000 de „prieteni”. De la aceste douăpagini a început, practic, „revoluția” egipteană.