Estonia declară oficial Rusia ”stat terorist”. Decizia luată cu majoritate de voturi

Publicat: 18 10. 2022, 20:46
Foto - Profimedia Images

Parlamentul Estoniei a votat, marți, o rezoluție prin care numește Rusia „regim terorist” și „stat care susține terorismul”. Decizia a fost luată ca urmare a războiului început de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, pe 24 februarie.

Parlamentul estonian a condamnat astfel anexările de teritorii ucrainene de către Moscova şi a calificat Rusia drept „regim terorist”, notează AFP.

Declaraţia a fost adoptată de 88 de deputaţi ai parlamentului unicameral al Estoniei, care numără 101 de parlamentari. Zece deputaţi erau absenţi în momentul votului, iar trei s-au abţinut, potrivit Agerpres.

„În susținere față de apelul Parlamentului Ucrainei către țări și către organizații internaționale, Riigikoku (n.r. – denumirea Parlamentului Estoniei) declară că regimul rus este regim terorist și că Federația Rusă este un stat care susține terorismul și ale cărei acțiuni trebuie judecate împreună”, a anunțat, într-un comunicat, președintele Parlamentului estonian.

„Riigikogu solicită comunității internaționale să adopte declarații similare”, a mai transmis oficialul estonian, citat de CNN.

Amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin au transformat Rusia în cel mai mare pericol pentru pace și în Europa și în întreaga lume, au afirmat oficialii estonieni.

„Riigikogu cere Uniunii Europene și statelor membre NATO să mărească decisiv cantitatea de ajutoare pentru Ucraina. Este nevoie de acest lucru pentru a confrunta agresiunea Federației Ruse și pentru a restaura suveranitatea Ucrainei în teritoriul și granițele recunoscute la nivel internațional”, a mai spus președintele Parlamentului din Estonia.

Decizia luată în urma apelurilor repetate ale președintelui Zelenski

Această luare de poziţie răspunde apelurilor repetate ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Parlamentul unei alte ţări baltice, Letonia, a declarat în august Rusia „stat-sponsor al terorismului”, acuzând Moscova de „genocid ţintit împotriva poporului ucrainean”.

Însă administraţia preşedintelui american Joe Biden a anunţat luna trecută că nu va utiliza aceşti termeni, apreciind că ei „nu sunt cea mai eficace şi mai solidă cale de a avansa”.