Europa, cuprinsă de isteria coletelor-capcană – cinci în Grecia, unul în Germania

Redactor:
Ioana Erdei
Europa, cuprinsă de isteria coletelor-capcană – cinci în Grecia, unul în Germania
Cinci colete capcană au fost trimise, ieri, la tot atâtea ambasade din Grecia, unul dintre pachete provocând și o explozie de slabă intensitate

Cinci colete capcană au fost trimise, ieri, la tot atâteaambasade din Grecia, unul dintre pachete provocând și o explozie deslabă intensitate. Astfel, ieri, în jurul prânzului, ambasadeleElveției, Bulgariei, Rusiei, Germaniei și statului Chile au primitastfel de colete. Doar cel trimis la ambasada Elveției a explodat,după ce angajații ambasadei aruncaseră coletul în curte. Un bărbata fost arestat în apropierea ambasadei, imediat după deflagrație.Tot ieri, o patrulă de poliție din Ate­na a fost vizată de focuride armă. For­țele de ordine elene au neutralizat și un pachetsuspect la ambasada Bulgariei, la doar o zi după descoperirea apatru colete-capcană adresate președintelui francez, NicolasSarkozy, și altor trei ambasade, au anunțat surse din cadrulpoliției. Aceste evenimente intervin într-un context socialtensionat în Grecia, cu câteva zile înaintea unor alegeri localecruciale pentru Guvernul socialist aflat la putere, care a aplicatun program impopular de austeritate, pentru a diminua uriașadatorie a Greciei.

Zi plină de detonări

Luni, doi tineri greci, între care un anarhist căutat pentruextremism, au fost arestați pentru că au încercat să trimităcolete-capcană președintelui francez, Nicolas Sarkozy, dar șiambasadelor Mexicului, Olandei și Belgiei. Unul dintre colete aexplodat în sediul unei agenții de mesagerie, rănind ușor unangajat. Suspecții, care erau înarmați, urmează să fie prezentațiîn fața unui procuror. Ieri, în timp ce toate posturile deteleviziune efectuau transmisii în direct despre aceste incidente,pirotehniștii din cadrul poliției au procedat la detonareacontrolată a unui pachet semnalat ca suspect de personalul desecuritate al Parlamentului, a adăugat o sursă din cadrul poliției.Anterior, ei au detonat un alt colet suspect, la ambasada bulgarăla Atena, după ce au fost alertați în legătură cu pezența acestuiade către personal, a anunțat o sursă din cadrul poliției. La Sofia,Ministerul bulgar al Aface­rilor Externe a precizat că alerta afost lansată după ce, cu ajutorul unui detector, în pachet a fostsemnalată prezența metalului. „Contactat de ambasadă, expeditorulmenționat pe pachet a negat că ar fi trimis ceva, ceea ce a condusla suspiciunea că ceva nu era în regulă”, a declarat purtătoarea decuvânt a ministerului, Vesela Cerneva.
Poliția greacă se confruntă cu un activism extremist, imputat uneigrupări de extremă-stânga și anarhiste, care, în ultimii ani, s-aaflat în spatele a zeci de atentate, majoritatea fără gravitate. Încazul focurilor de armă trase de un necunoscut asupra a doipolițiști care patrulau pe motocicletă, la Palaio Faliro, poliția aanunțat că se orientează către o pistă de drept comun.

Angela Merkel, vizatăși ea de un colet

Un pachet suspect a fost descoperit și în biroul cancelaruluiAngela Merkel, acesta urmând să fie analizat pentru a determinadacă are explozibil în interior. Pachetul suspect ar fi sosit prinpoștă, în timp ce cancelarul german, Angela Merkel, se afla într-ovizită oficială în Belgia. „Febra” coletelor a apărut după ce douăastfel de pachete, cu destinația SUA, au fost interceptate peaeroporturi din Dubai și Marea Britanie.

Tags:
Inchide