EXCLUSIV | Imagini sfâșietoare surprinse în urma cutremurelor de luni. O româncă din Siria povestește infernul prin care trec localnicii | FOTO, VIDEO

Publicat: 07 02. 2023, 22:34

Tot mai multe imagini îngrozitoare ies la iveală după cele două cutremure de mare intensitate care s-au produs luni la granița dintre Turcia și Siria.

O româncă a trecut pe lângă moarte în Siria. Căsătorită cu un sirian, femeia a povestit pentru GÂNDUL că a văzut imagini pe care nu le va putea uita niciodată. Printre acestea se numără și cea a unui băiețel care a rămas suspendat, cu capul în jos, fiind în același timp prins sub un morman de moloz.

Disperat, tatăl său se roagă de la parterul clădirii, iar copilul, îngrozit, repetă rugăciunea spusă de părintele său.

Mii de oameni au murit în Turcia și Siria ca urmare a celor două seisme produse luni.

Situația este deosebit de gravă în ambele țări, dar situația politică din Siria îngreunează și mai mult intervenția echipelor de salvatori.

Din fericire, se întâmplă și miracole în mijlocul acestei tragedii. Mai multe persoane au fost salvate de sub dărâmături, însă operațiunile de căutare-salvare continuă.

Bilanțul din Siria și Turcia, în creștere

Bilanţul cumulat al cutremurelor produse luni în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, depăşeşte 5.000 de morţi, potrivit noilor date furnizate de autorităţile turce și peste 20.000 de răniți.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marţi stare de urgenţă în zonele afectate de cele două cutremure puternice de luni, anunţă agenţia Anadolu.

Circa 23 de milioane de persoane ar putea să fie afectate de cutremurele care au zguduit sud-estul Turciei şi nordul Siriei luni, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a promis sprijin pe termen lung după trimiterea primelor ajutoare de urgenţă, informează AFP.

„Hărţile de ansamblu ale evenimentelor arată că 23 de milioane de persoane sunt potenţial expuse, dintre care circa 5 milioane sunt persoane vulnerabile”, a declarat Adelheid Marschang, o reprezentantă a OMS, în cadrul unei reuniuni periodice a consiliului executiv al organizaţiei.

„OMS cunoaşte capacitatea puternică de reacţie a Turciei şi consideră că principalele nevoi nesatisfăcute s-ar putea afla în Siria pe termen imediat şi mediu”, a adăugat ea.