FMI avertizează: Pandemia de COVID-19 va duce la cea mai mare recesiune de după criza din anii ’30

Publicat: 09 04. 2020, 16:13
Actualizat: 09 04. 2020, 16:15
Directorul general al FMI, Kristalina Gheorghieva.

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Gheorghieva, a declarat joi că pandemia de COVID-19 va duce la cea mai puternică recesiune de la criza economică din anii ’30. Ea a mai spus că efectele cele mai puternice asupra economiei se vor simți în 2020, cu o posibilă revenire parțială în 2021.

Gheorghieva a mai spus că această criză va afecta cel mai puternic țările în curs de dezvoltare, iar multe dintre acestea vor avea nevoie să apeleze la împrumuturi, potrivit Reuters.

„Acum trei luni estimam o creștere a economiei în peste 160 dintre statele membre (ale FMI, n. red.) în 2020”, a spus șefa FMI. „Astăzi, estimările au fost răsturnate și ne așteptăm la o creștere negativă în peste 170 de țări”, a adăugat Gheorghieva.

Directorul FMI a mai spus că în cazul în care pandemia va fi controlată în cel de-al doilea semestru al acestui an, Fondul estimează o revenire parțială a economiei în 2021. Cu toate acestea, ea a adăugat că situația s-ar putea agrava dacă pandemia va continua.

„Subliniez că există o incertitudine imensă în legătură cu perspectivele: situația s-ar putea înrăutăți în fucție de mai mulți factori, inclusiv în funcție de durata pandemiei”, a avertizat Gheorghieva.

FMI urmează să prezinte marți raportul privind situația economică a celor 189 de state membre.

Africa, Asia și America Latină, regiunile cele mai expuse

Kristalina Gheorghieva spune că pandemia afectează atât statele dezvoltate, cât și țările în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, ea a atras atenția că cele din Africa, Asia și America Latină sunt mai vulnerabile în fața crizei din cauza faptului că au sisteme de sănătate mai slabe. Multe dintre aceste țări nu au putut implementa eficient nici măsurile de distanțare socială.

Șefa FMI a mai adăugat că investitorii au retras deja peste 100 de miliarde de dolari din economiile acestor state, de trei ori mai mult decât în timpul crizei din 2008-2009. Astfel, țările în curs de dezvoltare ar urma să aibă nevoie de împrumuturi de mii de miliarde de dolari pentru a depăși criza și a-și salva economiile.

Există, însă, și vești bune. Gheorghieva a lăudat faptul că guvernele lumii au luat măsuri pentru protejarea economiei și au oferit facilități fiscale și alte beneficii în valoare totală de opt mii de miliarde de dolari.

Pentru a asigura o revenire rapidă a economiei, șefa FMI recomandă ca statele lumii să continue să ia măsuri pentru a evita răspândirea virusului și pentru întărirea sistemelor de sănătate. Ea mai recomandă evitarea unor controale exagerate în ceea ce privește exporturile de alimente și echipamente medicale.

„Măsurile pe care le vom lua acum vor fi vitale pentru o revenire rapidă”, a spus ea.

Directorul FMI a adăugat că Fondul are un fond de o mie de miliarde de dolari pentru statele care vor avea nevoie de împrumuturi în această perioadă.