FMI: Economia mondială rămâne sub amenințarea unui nou faliment al unui gigant bancar

Publicat: 30 09. 2013, 18:47
Actualizat: 21 02. 2016, 15:29

Economia mondială se confruntă în continuare cu riscul unui nou faliment al unui gigant bancar, la cinci ani de la prăbușirea Lehman Brothers în Statele Unite, potrivit unui raport publicat luni de Fondul Monetar Internațional, relatează AFP.

„Există în continuare numeroase instituții financiare de importanță sistemică, cu operațiuni mondiale”, se arată în raportul publicat în preambulul previziunilor economice mondiale de săptămâna viitoare.

La cinci ani de la falimentul grupului bancar american Lehman Brothers, care a declanșat criza mondială, Fondul noteză faptul că reforma financiară mondială este nefinalizată.

„Economia mondială rămne expusă riscurilor ca o instituție financiară de importanță sistemică să dea faliment”, se arată în raport.

De la declanșarea crizei financiare în Statele Unite, marile bănci sunt supuse anual unor teste de stres și trebuie să își mărească rezervele de capital, potrivit reformelor bancare internaționale cunoscute sub numele Basel III.

Situația marilor bănci continuă să îngrijoreze însă și Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite.

Potrivit Fed, un șoc financiar de mare amploare va afecta în mod uniform ansamblul economiilor mondiale, care evoluează în prezent în ritmuri diferite, cu o zonă euro în stagnare și țările emergente în expansiune.

Raportul FMI analizează totodată efectul șocurilor economice la nivel geografic. Astfel, apariția unor noi tensiuni în sectorul bancar american ar avea cel mai mare impact în Europa și Asia.

Reapariția incertitudinilor în zona euro, care a ieșit abia recent din recesiune, ar fi resimțită în celelalte țări europene și în America Latină, potrivit estimărilor FMI.

Încetinirea peste așteptări a creșterii economice în China, care reprezintă un mare motiv de îngrijorare, ar avea cel mai mare impact în Asia și America Latină, se arată în raport.