Forțele NATO încep o misiune de supraveghere aeriană în Bulgaria

Publicat: 23 01. 2022, 16:40
Sursa foto: Shutterstock

Spania și Olanda au preluat sâmbătă misiunile de supraveghere aeriană, pe fondul creșterii tensiunilor dintre NATO și Rusia.

Astfel, cele două țări vor trimite avioane de vânătoare în cadrul unei misiuni de poliție aeriană în Bulgaria, în contextul temerilor statelor occidentale cu privire la o eventuală invazie militară a Rusiei în Ucraina, informează Agerpres.

Ministrul Apărării de la Sofia, Stefan Ianev, a explicat că forțele spaniole vor asigura patrularea timp de patru luni, iar cele olandeze o vor face în perioada aprilie-mai.

„Este vorba despre o rotaţie de cinci până la şapte avioane, în primul caz, şi două avioane, în celălalt caz, întrucât acestea sunt avioane din a patra şi a cincea generaţie, pe care Bulgaria nu le are. Contingentul spaniol va participa cu avioane Eurofighter Typhoon, iar contingentul olandez va zbura cu F-35. Întrucât Bulgaria nu dispune de acest tip de echipamente şi capacităţi, solidaritatea ţărilor NATO conduce la utilizarea de capacităţi comune, acolo unde este posibil şi în concordanţă cu dorinţele şi deciziile ţărilor respective”, a menţionat Ianev.

Ce spune Bulgaria despre solicitarea Rusiei de retragere a trupelor NATO

Totodată, oficialul a făcut referire și la o solicitare recentă a Moscovei cu privire la retragerea echipamentelor militare din România și Bulgaria.

El a spus că cetăţenii bulgari nu trebuie să creadă că cineva a „arătat cu degetul” în mod special spre Bulgaria.

Potrivit lui Ianev, acest tip de declaraţie este făcută periodic. „Nu cred că ar trebui să fim atât de sensibili când cineva vorbeşte despre noi”, a afirmat demnitarul bulgar.

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a descris insistenţa Moscovei cu privire la o retragere a trupelor NATO din Bulgaria ca fiind „inacceptabilă şi fără sens”. „Ţara noastră nu acceptă cereri tranşante din partea nimănui”, a subliniat Radev.

Kremlinul solicită ca trupele NATO aflate în România și Bulgaria să fie retrase, aceasta fiind una dintre ”garanțiile de securitate” pe care le dorește Rusia.

Agenția Ria Novosti notează că Rusia dorește o reconfigurare a pozițiilor strategice, astfel încât să se revină la formula din 1997, România și Bulgaria nefiind membre ale Alianței Nord-Atlantice la acea dată.