Fost oficial al CIA, declarat vinovat pentru că a furnizat informații secrete unui jurnalist

Publicat: 27 01. 2015, 09:44

Jeffrey Sterling, în vârstă de 47 de ani, a fost declarat vinovat în cazul a nouă capete de acuzare, între care dezvăluirea de informații secrete din domeniul apărării și obstrucționarea justiției, a anunțat Departamentul Justiției.

Inculpat în decembrie 2010 și arestat în ianuarie 2011, Jeffrey Sterling a fost eliberat pe cauțiune în așteptarea pedepsei care urmează să fie anunțată la 24 aprilie.

Cazul se referă la o operațiune CIA în Iran despre care jurnalistul James Risen, de la New York Times, a scris în cartea sa „State of War” („Stat războinic”) în 2006.

Angajat la CIA din mai 1993 și până în ianuarie 2002, Sterling s-a ocupat de o operațiune clandestină vizând destabilizarea programului nuclear iranian, ale cărei elemente confidențiale au fost găsite în cartea reporterului.

„Este o concluzie corectă și adecvată”, a apreciat secretarul Justiției Eric Holder într-un comunicat. „Așa cum o dovedește acest verdict, este posibil să urmărești scurgerile de informații ilegale care prejudiciază securitatea națională fără să împiedici capacitatea jurnaliștilor de a-și face treaba”, a apreciat el.

Secretarul a adăugat că aceste dezvăluiri de „informații secretizate au pus în pericol operațiunile întreprinse pentru apărarea securității naționale a Americii. Aceste scurgeri au pus vieți în pericol. Ele constituie o ruptură scandaloasă a încrederii publice în cineva care a depus jurământul că o va respecta”.

Jeffrey Sterling „și-a încălcat jurământul de a proteja secretele națiunii noastre și și-a trădat țara”, a criticat directorul FBI James Comey, în același comunicat.

Prin funcția deținută, Jeffrey Sterling a promis să nu lase nicio informație clasificată drept secret de apărare să ajungă la persoane „neautorizate”, între jurnaliști.

Responsabilitatea operațiunii privind programul nuclear iranian i-a fost retrasă în august 2000, dată la care a început o procedură civilă și administrativă împotriva CIA. „Probe din proces arată că Sterling a dezvăluit informații despre operațiune ca reacție la refuzul CIA de a rezolva litigiul în termeni care să îi fie favorabili”, potrivit aceluiași comunicat.

Începând din februarie și martie 2003, Sterling a dat mai multe telefoane la domiciliul jurnalistului și a rămas în contact cu el până în noiembrie 2005, prin telefon și e-mail, potrivit elementelor prezentate la proces.

James Risen, jurnalist câștigător al prestigiosului premiu Pulitzer, a fost citat în justiție în 2008, apoi în 2011, pentru a depune mărturie în procesul lui Jeffrey Sterling dar, somat să dezvăluie numele sursei, el a refuzat aceste convocări. La 13 ianuarie, Departamentul Justiției a decis că jurnalistul nu trebuie să mai depună mărturie.