Fostul premier al Moldovei, reținut pentru corupție. Vlad Filat e acuzat că ar fi cerut mită 250 de milioane de euro

Publicat: 15 10. 2015, 20:30

This browser does not support the video element.

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat (PDLM), a fost reținut pentru 72 de ore de procurorii anticorupție, fiind acuzat de corupere pasivă și trafic de influență. De asemenea, în cursul serii magistrații au descins la sediul PDLM și acasă la Filat pentru a efectua percheziții.

Parlamentul moldovean a votat joi pentru ridicarea imunității parlamentare a fostului premier Vlad Filat, acuzat de implicare în fraudele de la Banca de Economii (BEM), relatează site-ul Unimedia.info.

Pentru ridicarea imunității deputatului Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), au votat 79 din totalul de 101 parlamentari.

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut joi ridicarea imunității parlamentare a fostului premier Vlad Filat, pentru ca acesta să poată fi anchetat, fiind acuzat de implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM).

„Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea în învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, fiind implicat și în distrugerea probelor”, a spus Corneliu Gurin.

Totodată, liderul PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcția de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcția de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federația Rusă, dar și pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri și mijloace bănești în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcționarii publici din Guvern, dar și din alte structuri de stat, să ia decizii și să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acțiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acțiuni a statului până la 33,3%, plus o acțiune și preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

„Ținând cont de gravitatea faptelor cercetate, există bănuiala rezonabilă că Vladimir Filat, făcând uz de imunitatea parlamentară deținută, va întreprinde acțiuni de împiedicare a procesului de administrare a probelor prin influențarea martorilor, distrugerea sau tăinuirea probelor, a materialelor relevante cazului sau sustragerea cu rea-voință de a se prezenta organului de urmărire penală”, se menționează în sesizare.

La rândul lui, în fața Parlamentului, Vlad Filat a acuzat că procuratura este condusă politic și că dosarul său are legătură cu intenția unuia dintre liderii Partidului Democrat, influentul om de afaceri Vlad Plahotniuc, de a declanșa alegeri anticipate.

„Chem fiecare cetățean al acestei țări să nu mai recunoască această Procuratură condusă politic, acest așa-numit Centru Național Anti-PLDM – astăzi, mâine o să fie anti-Partidul Comuniștilor și el deja este anti-Partidul Socialiștilor și va fi împotriva a tot ce înseamnă interesul pe care îl reprezintă ei – această justiție controlată, cu decizii ale instanțelor de judecată luate înainte ca procesul să înceapă. […] Și vă rog frumos să nu faceți fețe că nu e așa”, a declarat Filat, conform deschide.md.