FOTO și VIDEO| Unde sunt situate buncărele lui Vladimir Putin. Așa arată adăpostul antiatomic, în care s-ar afla liderul de la Kremlin

Publicat: 04 03. 2022, 15:13
Actualizat: 04 03. 2022, 18:38

Un ziar rus a publicat lista buncărelor în care s-ar putea ascunde, în cazul unui război nuclear, preşedintele SUA, dar şi cel al Rusiei.

Presa rusă, citată de site-ul Libertatea, notează că principalul adăpost al președinților americani ar fi situat în statul Colorado. Construit sub muntele Cheyenne, într-un masiv de granit, acesta poate rezista unei lovituri directe cu o bombă termonucleară.

Buncărele președintelui Rusiei

Adăposturile președinților ruși nu sunt inferioare din punctul de vedere al securității, scrie Pravda.Ru, care susține că a relatat despre „adevăratul buncăr al lui Putin”.

Citând un raport al Pentagonului privind capacitățile militare ale Rusiei, Pravda scrie că Putin dispune de două buncăre uriașe „care ar putea salva elita științifică, militară și politică a țării, în cazul unui război nuclear”.

Capacitatea totală a acestor buncăre e de 10.000 de persoane. Unul a fost construit la o adâncime de 300 de metri sub Kremlin, iar al doilea e situat în apropiere de Universitatea de Stat din Moscova.

Primul buncăr, spun jurnaliştii ruşi s-ar afla chiar în muntele Yamantau și arată ca o mină cu galerii ce se ramifică pe mai multe niveluri. Buncărul e amplasat într-o zonă pustie; la câțiva kilometri de munte se află Mezhgorye, un oraș închis, în care este interzis accesul populaţiei. A

Adăpostul a fost conceput pentru 60.000 de persoane, însă poate găzdui și 300.000 de persoane, care pot locui acolo aproape 6 luni, potrivit Pavda.

„Scopul acestui adăpost nu e ascunderea președintelui, deoarece ar dura prea mult ca el să ajungă aici, în cazul unui atac nuclear”, spun jurnaliştii ruşi.

Obiectivul „Grotto”

Al doilea adăpost este centrul de comandă de rezervă pentru forțele armate ruse, în principal, pentru trupele strategice. Obiectivul „Grotto” se presupune că face parte din sistemul Perimeter, care include canale de rezervă pentru o aşa-numită „lovitură de răzbunare”, în cazul unui atac nuclear. Acolo ar exista, scrie Pravda, o rețea de analiză a datelor din centrele radio și din centrele de comunicații spațiale, autonomie energetică, un sistem de aer condiționat, stocuri de apă și alimente.

Unde s-ar ascunde Vladimir Putin

Cu toate acestea, expertul militar Oleg Zhdanov susține că Vladimir Putin se află deja într-un buncăr antiatomic din Siberia, mai exact în capitala Republicii Altai, Gorno-Altaisk, la peste 3.000 de kilometri de Moscova.

Expertul militar Oleg Zhdanov susține pentru site-ul ucrainean independent obozrevatel.com că liderul de la Kremlin a părăsit de urgență Moscova. Președintele e într-un buncăr antiatomic în capitala Republicii Altai, Gorno-Altaisk, la peste 3.000 de kilometri de reședința sa. Gorno-Altaisk este un oraș de 54.000 locuitori.

Parte a Federaţiei Ruse, republica Altai face parte din Districtul Federal Siberian și se află în sudul Siberiei, având graniţă cu Kazahstan, China şi cu Mongolia.

Citește și Profesor rus: Vladimir Putin și-a mutat familia într-un „oraș subteran”, pregătit pentru incidente nucleare