FP: Trump ar putea utiliza o agenție de spionaj ultrasecretă pentru misiuni în SUA

Publicat: 01 04. 2017, 08:53
Actualizat: 29 03. 2019, 10:53

Președintele SUA, Donald Trump, ar putea utiliza excesiv un serviciu de spionaj atât de secret încât fostul lider de la Casa Albă, Barack Obama, părea să nu îl recunoască, informează revista Foreign Policy.

Într-o bază militară ultraprotejată situată la 25 de kilometri sud de Washington D.C. se află sediul unei agenții de spionaj de care puțină lume a auzit. Nici măcar Barack Obama, la cinci luni de la începerea mandatului, nu părea să cunoască denumirea. În timp ce dădea mâna cu oamenii la un restaurant din Washington în mai 2009, Obama l-a întrebat pe un client unde lucra. „Unde lucrezi?”, a întrebat Obama. „La NGA, Agenția Națională de Informații Geospațiale”, a răspuns bărbatul. Obama a părut debusolat. „Oh, puteți să îmi explicați exact cu ce se ocupă această agenție națională geospațială…?”, a reacționat Obama, fără a putea rosti denumirea întreagă a instituției.

„La opt ani după difuzarea înregistrării video, NGA rămâne cel mai necunoscut membru al principalelor cinci servicii de spionaj, printre care se numără Agenția Centrală de Informații și Agenția pentru Siguranță Națională”, scrie revista Foreign Policy într-un articol intitulat „Agenția cu buget de mai multe miliarde de care nu ați auzit – Cum ar putea deturna președintele Donald Trump un sistem integral de spionaj împotriva cetățenilor americani nevinovați”.

În pofida lipsei popularității, sediul NGA este a treia clădire ca mărime din zona metropolitană Washington, mai mare decât Cartierul general al CIA și decât Capitoliul. Finalizat în anul 2011, cu un cost de 1,4 miliarde de dolari, principala clădire este cât patru terenuri de fotbal. Principala sarcină a NSA este analizarea a miliarde de imagini și a miilor de ore de înregistrări video filmate de drone americane în Orientul Mijlociu și în alte zone ale lumii.

Până acum, spre deosebire de CIA și NSA, NGA nu a fost implicată în activități interne de monitorizare.

Însă, dată fiind concentrarea excesivă a noului președinte pe securitatea internă, este logic să ne așteptăm ca Donald Trump să utilizeze orice instrument disponibil pentru această misiune”, explică Foreign Policy.

„Inițiind o nouă perioadă de monitorizare persistentă, Donald Trump ar putea utiliza instrumente folosite până acum la nivel global pentru a viza musulmani sau membri ai organizației Viețile Persoanelor de Culoare Contează (Black Lives Matter). Președintele s-a pronunțat de multe ori în favoarea intensificării monitorizării moscheilor; capacitățile de monitorizare aeriană vor permite localizarea persoanelor care frecventează moscheile. Dronele ar putea ajuta la localizarea imigranților care urmează să fie deportați (…) Toate aceste lucruri vor necesita extinderea în mod semnificativ a atribuțiilor Agenției Naționale de Informații Geospațiale, pentru analizarea imiaginilor obținute pe plan intern”, subliniază Foreign Policy.