Frans Timmermans îndeamnă statele UE la recunoașterea căsătoriei între persoane de același sex

Publicat: 30 06. 2015, 14:00
Actualizat: 26 03. 2019, 05:25

„Comisia ar trebui să avanseze și să încerce să obțină ca toate statele UE să accepte fără rezerve căsătoria între persoane de același sex ca pe celelalte căsătorii”, a declarat Timmermans la o gală organizată săptămâna trecută de către ILGA-Europe, o organizație nonguvernamentală (NGO) care apără drepturile LGBT.

Însă CE nu poate propune proiecte cu privire la căsătorie și familie, politici rezervate guvernelor naționale. Astfel, susținerea deschisă a lui Timmermans este percepută de către capitale ca o presiune politică.

„Aceasta este o problemă care-i este foarte apropiată lui, personal, și îmi imaginez că s-a adresat personal statelor UE, fără să se gândească la contextul UE”, a declarat un purtător de cuvânt ILGA-Europe.

Căsătoriile între persoane de același sex în UE sunt recunoscute în Belgia, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Spania, Suedia și Marea Britanie, cu excepția Irlandei de Nord.

Finlanda a adoptat un pachet de legi cu privire la egalitatea căsătoriei, dar care urmează să intre în vigoare în 2017. Slovenia este, de asemenea, pe cale să accepte căsătoriile între persoane de același sex, dar ar putea să recurgă la un referendum.

– Recunoaștere reciprocă

În schimb, ILGA-Europe și-a exprimat speranța ca Bruxelles-ul să exercite presiuni în vederea recunoașterii reciproce, în cadrul principiului mai larg al libertății de mișcare, care este de competența UE.

Acest lucru presupune o recunoaștere a cuplurilor de același sex căsătorite ca atare, indiferent de locul în care trăiesc în UE.

Timmermans este de acord cu acest lucru. El a declarat, la gala respectivă, că este necesar ca statele UE în care căsătoria între persoane de același sex este interzisă „să aibă decența să respecte decizia altor țări care au recunoscut căsătoria între persoane de același sex”.

„Faptul că atunci când oamenii care se mută în altă țară dau peste tot felul de probleme idioate, cu care cuplurile căsătorite care nu sunt de același sex nu se confruntă niciodată, cred că este o rușine”, a spus vicepreședintele CE.

ILGA consideră că lipsa unei asemenea recunoașteri ridică o problemă majoră cuplurilor transferate, de exemplu, de către o companie din Franța către o subsidiară din Austria.

„Noi o considerăm o problemă de libertate de mișcare, deoarece lipsa recunoașterii reciproce subminează întregul principiu”, a declarat purtătorul de cuvânt ILGA-Europe.

– Copiii cuplurilor de același sex

Recunoașterea reciprocă se aplică, de asemenea, copiilor cuplurilor de același sex.

Dacă un cuplu de lesbiene căsătorite din Danemarca își ia copilul în vacanță în Italia, atunci mama non-biologică nu mai are niciun drept ca părinte sau ca partener.

Dacă o mamă biologică și un copil ajung într-un spital, în Italia, atunci mama non-biologică nu va avea niciun drept în legătură cu ei, conform legii italiene.

Cuplurile de același sex pot să aleagă să evite țările care nu recunosc asemenea drepturi. Însă destinațiile care le rămân în UE ar fi puternic limitate.

În afară de Italia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburgul, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia și Ungaria nu recunosc drepturi coparentale.

Însă Timmermans a declarat că singurul lucru de care au nevoie copiii sunt niște părinți iubitori. „Cui îi pasă dacă acești doi părinți iubitori sunt doi bărbați sau două femei?”, a spus el.