Franța și Turcia se acuză reciproc de alimentarea conflictului din Nagorno-Karabah

Publicat: 30 09. 2020, 23:46
Franța și Turcia se acuză reciproc de alimentarea conflictului din Nagorno-Karabah. Sursa foto: Profimedia

Franţa şi Turcia s-au acuzat reciproc, miercuri, de alimentarea conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan pentru controlul asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah, unde confruntările militare continuă.

Zeci de persoane au murit, iar alte sute au fost rănite în urma noilor confruntări militare dintre Armenia şi Azerbaidjan, izbucnite duminică, informează MEDIAFAX.

Multe ţări europene sunt alarmate de atitudinea Turciei, care oferă susţinere Azerbaidjanului în efortul de reocupare a regiunii Nagorno-Karabah, o enclavă a etnicilor armeni pe teritoriul azer care nu este recunoscută de nicio naţiune.

După ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat susţinerea Azerbaidjanului, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a subliniat că Turcia va face „ce este necesar” dacă Guvernul azer va solicita ajutor. Cavasoglu a avertizat că solidaritatea Franţei cu Armenia echivalează cu susţinerea ocupaţiei armene în Azerbaidjan, potrivit agenţiei Reuters.

Luptele se vor încheia dacă forţele armene „se retrag de pe teritoriul nostru”, a afirmat, la rândul său, preşedintele Azerbadjanului, Ilham Aliyev, mulţumind Turciei pentru susţinere.

În replică, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a declarat preocupat de „mesajele beligerante” ale Turciei. Această atitudine „elimină practic orice inhibiţie a Azerbaidjanului în recucerirea regiunii Nagorno-Karabah. Iar noi nu acceptăm aşa ceva”, a declarat Macron.

Administraţia de la Paris vrea ca problema să fie analizată de Grupul de la Minsk, din care fac parte Rusia, Franţa şi Statele Unite.

Situație tot mai tensionată între Armenia și Azerbaidjan

Autoritățile din Armenia au declarat duminică legea marțială și au dispus mobilizarea totală a Armatei, ca urmare a unor confruntări produse în regiunea Nagorno-Karabah, disputată cu Azerbaidjanul.

Anunțul în acest sens a fost făcut de către premierul Armeniei, Nijol Pashinyan.

Ministerul armean al Afacerilor Externe a anunțat pe site-ul său că Yerevanul va lua toate măsurile pentru a asigura securitatea poporului armean.

Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre cele două țări.

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan cu privire la regiunea Nagorno-Karabah a provocat îngrijorare în rândul statelor occidentale, întrucât ar putea spori instabilitatea din regiunea Caucazului, zonă tranzitată de importante conducte de petrol și gaze naturale.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a emis o avertizare de călătorie pentru cetățenii români care intenționează să călătorească în Armenia și Azerbaidjan.