Fumul degajat de incendiile din America a ajuns până în Europa! – Galerie FOTO

Publicat: 16 09. 2020, 16:03

America are parte de cele mai puternice incendii din istoria sa, arată specialiștii. Fumul degajat de flăcările care mistuie Coasta de Vest a ajuns până în Europa, la 8000 de kilometri distanță! Copernicus, serviciul european care monitorizează schimbările climatice, avertizează asupra pericolului reprezentat de incendiile din California.

De mai bine de o săptămână, în SUA se dau bătălii grele pentru stingerea incendiilor care au cuprins Coasta de Vest și continuă să se răspândească. Specialiștii de la Copernicus susține că „sunt de zeci până la de sute de ori mai intense decât media ultimilor 15 ani”. Cu ajutorul observaţiilor satelitare, centrul european supraveghează „amploarea incendiilor şi poluarea provocată de fumul transportat de-a lungul Statelor Unite şi mai departe”, arată Mark Parrington, cercetător în cadrul serviciului de supraveghere atmosferică Copernicus (CAMS).

Niciodată n-a fost atât de fum ca în 2020!

Datele arată că, în acest an, activitatea incendiilor fără precedent din America este „de zeci până la sute de ori mai intensă decât media perioadei 2003-2019 pe întreg teritoriul Statelor Unite, precum şi în mai multe alte state afectate”. De asemenea, incendiile degajează cantităţi importante de fum, „mult mai mult dioxid de carbon în 2020 decât în oricare alt an de la începutul măsurătorilor CAMS, în 2003”. Concret, 21,7 megatone de fum în California şi 7,3 megatone în Oregon!

Deosebit de dens, norul de fum a început „să traverseze Atlanticul şi acum îl așteptăm să ajungă în Europa spre sfârșitul săptămânii. De fapt, el deja a fost aici și săptămâna trecută, acum e al doilea val de fum care ne vizitează. Faptul că aceste incendii emit atât de multă poluare în atmosferă, încât putem deja vedea fumul gros la 8.000 de kilometri depărtare, arată cât sunt de devastatoare incendiile, în ceea ce priveşte amploarea şi durata lor”, a insistat Mark Parrington.

În total, peste două milioane de hectare de vegetaţie au fost devastate, de la frontiera canadiană până la cea cu Mexic.