• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

FURIE la Washington: calculele după care agenția Standard & Poor’s a scăzut ratingul SUA conțin o eroare de 2.000 de miliarde de dolari

FURIE la Washington: calculele după care agenția Standard & Poor’s a scăzut ratingul SUA conțin o eroare de 2.000 de miliarde de dolari
Pentru a evita retrogradarea, SUA ar fi trebuit nu doar să crească plafonul datoriei publice, ci și să dezvolte un plan credibil pe termen lung, susțin oficialii S&P

Administrația de la Casa Albă a reacționat cu indignare ierinoapte, la anunțul că agenția Standard&Poor’s a degradatratingul SUA de la AAA la AA+, după ce a observat că analiza care adus la această decizie conținea o eroare de aproximativ 2 trilioane(2000 de miliarde) de dolari.

„Un raționament viciat de o eroare de 2 trilioane vorbește de lasine”, a spus o purtătoare de cuvânt a Trezoreriei SUA.

AFLĂ MAIMULT: Carevor fi EFECTELE retrogradării ratinguluiSUA

Oficialii Trezoreriei au primit analiza S&P vineridupă-amiază și au semnalat imediat agenția că a greșit calculareadeficitului SUA, umflându-l cu 2.000 de miliarde de dolari. Agențiaa recunoscut greșeala, dar nu și-a schimbat decizia de a degradaratingul de țară al SUA, relatează CNN.

Citeșteși Reacția dură a Chinei la problemeleSUA: „Unchiul Sam, ciuruit de datorii”

„Analiza lor este mult deplasată, dar ei nu cedează”, a mai spusoficialul Trezoreriei. Unele surse citate de CNN au calificatdecizia agenției drept una politică.

AFLĂ MAIMULT: Standard & Poor’s:Ratingul SUA ar putea fi redus din nou. Vezi în cecondiții

Pe de altă parte, șeful rating-urilor suverane de la S&P,John Chambers, a respins criticile Casei Albe: „Nu contează cadiferență materială – nu schimbă cu nimic faptul că raportul vostrudintre deficit și Produsul Intern Brut va continua să crească înurmătorii 10 ani”.

Citește și Fitch și Moody’s nu au planuri privind retrogradarea ratinguluiSUA

Pentru a evita retrogradarea, SUA ar fi trebuit nu doar să creascăplafonul datoriei publice, ci și să dezvolte un plan credibilpentru a contracara datoria țării pe termen lung. Oficialul S&Pa mai explicat că decizia a fost luată pentru că lucrurile s-aumișcat prea încet, în ce privește majorarea plafonului, iar luptapolitică a fost prea mare.

Politicienii de la Washington au început deja să criticeadministrația Obama, un senator de South Carolina cerând demitereaimediată a șefului Trezoreriei, Timothy Geithner. Totuși, JohnChambers, oficialul S&P, a explicat că vina este împărțită demult mai mulți: „Este o problemă care datează demult, din aceastăadministrație și din cea anterioară”.

Agențiile de rating încearcă, de câțiva ani, să-și repună pepicioare credibilitatea, după erorile dinaintea marii crizefinanciare din SUA, din 2008. Un comitet din Congresul SUA le-anumit „pârghii esențiale în mecanismul distrugerii financiare”,după ce modelele lor extrem de optimiste au dus la acordarea deevaluări de top instrumentelor ipotecare care mai apoi s-auprăbușit, scrie New York Times.

Pe de altă parte, decizia de ieri vine tocmai în sprijinulacestei recredibilizări: o degradare a datoriei federale americaneeste o decizie controversată, criticii agențiilor de rating acuzândcă aceste instituții au refuzat să o pună în aplicare pânăacum.

Inchide