GERMANIA anunță controale la frontiere pentru a combate creșterea numărului de migranți care ajung pe teritoriul său

Publicat: 28 09. 2023, 14:51

Germania va introduce noi controale la frontierele sale cu Polonia și Cehia săptămâna aceasta, a anunțat miercuri ministrul german de Interne, Nancy Faeser.

Aceasta a adăugat că este necesar ca autoritățile din statele membre să facă eforturi suplimentare pentru a proteja frontierele, în contextul numărului tot mai mare al migranților care sosesc în statele UE.

Potrivit datelor oficiale, Germania a înregistrat o creștere a cererilor de azil cu 78% în primele șapte luni ale anului 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut. În august, trecerile ilegale ale frontierei înregistrate în Germania au ajuns la 14.701, în creștere cu 66% față de aceeași lună a anului trecut, arată datele Poliției Federale, citată de Reuters.

„Dacă nu reușim să ne protejăm mai bine frontierele externe (…), atunci granițele deschise din interiorul UE sunt în pericol”, a declarat Nancy Faeser.

Ea a spus că noile măsuri se vor concentra asupra traficanților de persoane. Potrivit oficialului, un sfert dintre migranții sosiți în Germania au ajuns în țară prin intermediul acestor traficanți.

„Vrem să prevenim mișcările evazive ale traficanților prin controale mobile în locații în schimbare”, a spus ea, adăugând că măsurile vor fi inițiate de comun acord cu Polonia și Republica Cehă.

Între timp, Poliția cehă a intensificat controalele aleatorii la granița cu Slovacia, precum și pe autostrăzile către Germania, a declarat președintele instituției, Martin Vondrasek.

Migrația reprezintă un punct important pe agenda publică din Germania înaintea unei serii de alegeri în care extrema dreapta speră să câștige tot mai multă influență, notează sursa citată.

Autoritățile locale din Germania se descurcă tot mai greu

În contextul numărului tot mai mare de solicitanți de azil, municipalitățile din Germania au solicitat tot mai mulți bani Guvernului federal, pentru a face față nevoilor crescânde, inclusiv în ceea ce privește cazarea și hrana refugiaților. Situația actuală amintește de criza migratorie din 2015, când Germania a primit peste un milion de refugiați, majoritatea din Orientul Mijlociu.

Pe lângă creșterea trecerilor ilegale ale frontierelor sale, Germania a primit și aproximativ un milion de refugiați ucraineni în ultimul an. Aceștia, însă, nu sunt incluși în cifrele privind cererile de azil, deoarece refugiații ucraineni primesc azil la cerere, indiferent dacă s-ar încadra sau nu în mod normal pentru a obține acest statut.

Înainte de alegerile din statul său, premierul conservator al Bavariei, Markus Soeder a sugerat o limită a solicitanților de azil de 200.000 anual, o propunere respinsă, însă, de Faeser.

Sursa foto: Profimedia