Germania avertizează că ar putea opri proiectul Nord Stream 2 dacă Rusia atacă Ucraina

Publicat: 19 01. 2022, 11:56
Actualizat: 19 01. 2022, 11:58
Sursa foto: Shutterstock

Germania a dat de înțeles că ar putea opri proiectul privind gazoductul Nord Stream 2 în cazul în care Moscova decide să invadeze Ucraina.

Avertismentul vine de la cancelarul german Olaf Scholz, în contextul în care statele occidentale se tem de o eventuală acțiune militară a Rusiei în Ucraina, pe fondul masării de trupe la granița dintre cele două țări.

Astfel, pe măsură ce temerile privind un eventual conflict sunt în creștere, Marea Britanie a anunțat săptămâna aceasta că a început să furnizeze Ucrainei arme, ministrul de Externe al Canadei a vizitat Ucraina, iar ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a purtat discuții la Moscova și Kiev pentru a încerca să reducă tensiunile din regiune, informează Reuters.

Baerbock a avertizat că Moscova va avea de suferit dacă va ataca Ucraina, iar cancelarul Olaf Scholz a dat de înțeles că Berlinul ar putea răspunde unei eventuale agresiuni prin oprirea conductei Nord Stream 2, care transportă gaz din Rusia în Germania.

Întrebat despre situația Nord Stream 2 după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Scholz a declarat că este „clar că va fi un preț mare de plătit și că toate opțiunile vor trebui să fie pe masă dacă va exista o intervenție militară în Ucraina”.

Scholz a declarat anterior că Germania este deschisă sancțiunilor în cazul unui atac al Rusiei. Acesta sancțiuni ar putea include și gazoductul Nord Stream 2, care a fost construit deja, dar care încă nu a obținut aprobările necesare pentru a începe să funcționeze efectiv.

Rusia: Nord Stream 2 ar asigura securitatea energetică a Europei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, după întâlnirea cu Baerbock, că gazoductul reprezintă o șansă pentru securitatea energetică a Europei, iar „politizarea acestui subiect” ar fi contraproductivă.

Rusia neagă că ar intenționa să atace Ucraina, dar spune că ar putea întreprinde acțiuni militare dacă cererile sale către NATO, inclusiv un angajament cum că fosta țară sovietică nu va adera niciodată la această organizație, nu sunt îndeplinite.

Zeci de mii de militari ruși rămân în apropierea granițelor cu Ucraina, iar Moscova a trimis, de asemenea, trupe și echipamente militare în Belarus săptămâna aceasta, ca parte a unor exerciții militare care au îngrijorat tot mai tare statele occidentale.