Putin: Nord Stream 2 va avea un impact imediat asupra preţului de pe piaţă la gaze

Putin: Nord Stream 2 va avea un impact imediat asupra preţului de pe piaţă la gaze
Foto - Profimedia Images
Publicat: 30/12/2021, 10:33

Gazoductul submarin Nord Stream 2 poate contribui la ponderarea creşterii preţurilor la gaze în Europa, a declarat Vladimir Putin, adăugând că Rusia este gata să înceapă exporturile acum, transmite Reuters.

Nord Stream 2, finalizat în septembrie, aşteaptă aprobarea de reglementare din partea Germaniei şi a Uniunii Europene, dar se confruntă cu rezistenţă politică din partea Statelor Unite şi a mai multor ţări, inclusiv Polonia şi Ucraina, care spun că va creşte influenţa Rusiei asupra Europei.

Conducta era programată să fie finalizată în 2019, dar construcţia a fost suspendată în urma ameninţării cu sancţiuni din partea administraţiei lui Donald Trump şi a retragerii ulterioare a companiei elveţiene-olandeze Allseas de la instalarea conductelor.

Rusia a trebuit să finalizeze gazoductul cu propria sa flotă. Putin a declarat miercuri că a doua porţiune a conductei duble a fost umplută cu gaz.

„Aş dori să felicit Gazprom şi partenerii din Nord Stream 2 pentru finalizarea lucrărilor şi crearea acestei rute mari suplimentare şi că este gata de lucru”, a declarat Putin la o şedinţă de guvern, la care a participat şeful Gazprom Alexei Miller.

El a adăugat că lansarea Nord Stream va reduce preţul gazului în Europa, precum şi în Ucraina, prin creşterea livrărilor de gaze.

„Acest lucru, cu siguranţă, va avea un impact imediat asupra preţului de pe piaţă, la faţa locului. Şi toate ţările, consumatorii din acele ţări care consumă gazul rusesc, desigur, o vor simţi singure”, a spus Putin.

Presiunea tot mai mare asupra preţurilor gazelor din Europa a crescut în urma inversării fluxului în conducta Yamal – Europa, o altă rută majoră pentru gazul rusesc către Europa, la începutul acestei luni.

Nord Stream 2, proiect de 11 miliarde de dolari, realizat în parteneriat cu mai multe firme europene

Conducta de 11 miliarde de dolari a fost construită de grupul gigant Gazprom. controlat de Kremlin, iar jumătate din cost a fost plătit de companii energetice europene, şi anume Uniper din Germania şi Wintershall Dea, parte a grupului BASF, Shell, OMV şi Engie.

Certificarea legăturii de-a lungul albiei Mării Baltice din Rusia către Germania nu este aşteptată înainte de sfârşitul primei jumătăţi a anului 2022.

Între timp, preţurile gazelor pentru Europa au atins niveluri record, deoarece redresarea economică şi cererea robustă de energie au tensionat aprovizionarea.

Unii politicieni şi experţi au dat vina pe Rusia că şi-a restrâns exporturile de gaze, în timp ce aşteptarea continuă pentru aprobarea de reglementare.

Toate acestea vin pe fondul unui conflict tot mai mare cu Occidentul în privinţa Ucrainei, care se teme că Moscova va lansa o invazie militară, după ce zeci de mii de trupe rusești au fost mobilizate la graniță în ultimele luni. Rusia a negat planurile de a ataca Ucraina.