Germania se confruntă cu o „catastrofă națională” în urma inundațiilor

Publicat: 09 06. 2013, 13:18
Actualizat: 30 07. 2014, 11:33

Mii de salvatori, militari și voluntari luptau diminică, în Germania, împotriva celor mai grave inundații din ultimii peste zece ani, calificate drept o „catastrofă națională” de către o deputată CSU, după ce au antrenat evacuarea a mii de persoane, relatează AFP.

Atenția se concentrează asupra orașului Magdebourg, în Saxonia-Anhalt (est), inundat de Elba, alimentată săptămâna trecută de precipitații importante în Cehia.

Nivelul fluviului, la Magdebourg, a atins 7,45 metri duminică dimineața, cu doi metri peste nivelul obișnuit și mai mare decât la ultimele inundații importante, în 2002, au anunțat autoritățile locale.

Aproape 3.000 de locuitori au fost evacuați din cartierul Rothensee, unde sute de militari acționau la consolidarea unui dig de protecție a unei instalații electrice cruciale, cu scopul de a împiedica noi întreruperi ale curentului în oraș.

Alte cartiere au fost evacuate în apropiere de Barby, la confluența Elbei cu râul Saale. La câțiva kilometri depărtare, o parte a celor aproximativ 8.000 de locuitori din Aken și-au părăsit domiciliul la bordul unor vehiculemilitare sau ambulanțe.

Președintele german Joachim Gauck urma să efectueze duminică vizite în orașe afectate de inundații, în Saxonia și Saxonia-Anhalt și să participe la o slujbă religioasă alături de salvatori și locuitori din Halle (est).

Guvernul cancelarului Angela Merkel pregătea o reuniune de criză cu conducători din landuri, în vederea discutării repartiției costurilor inundațiilor, scrie cotidianul german Leipziger Volkszeitung în ediția de luni.

„Ne confruntăm cu o catastrofă națională”, a declarat pentru ziar Gerda Hasselfeldt, o deputată din cadrul partidului conservator CSU din Bavaria, altă regiune dur afectată de inundații.

Orașul bavarez Passau a fost afectat în urma creșterii nivelului apelor Dunării și a doi afluenți ai acesteia, care se întâlnesc în acest oraș, la frontiera cu Austria. Revărsarea a lăsat, săptămâna trecută, mii de clădiri în noroi.

Revărsarea Dunării a afectat de asemenea Austria, Slovacia, iar în prezent Ungaria, unde apele fluviului urmează să atingă nivelul maxim, la Budapesta, duminică seara.