GRECIA ÎN CRIZĂ. Cu 153 de voturi „pentru”, Giorgios Papandreou obține încrederea Parlamentului. Zona euro, salvată

Redactor:
Iuliana Enache
Dezbaterea privind votul de încredere din Parlament asupra Guvernului socialist al lui Giorgios Papandreou a început vineri seara la ora 16.00.

UPDATE 01.12 Giorgios Papandreou și susținătorii săi au aplaudat decizia de îndată ce s-au făcut publice rezultatele votului. Ședinta parlamentară s-a încheiat.


UPDATE 01.07 Premierul grec a obținut o victorie la limită în Parlament, obținând 153 de voturi „pentru” și 145 de voturi „împotrivă”.


UPDATE 00.57 Premierul elen, Giorgios Papandreou, a obținut încrederea Parlamentului, în urma votului desfășurat în noaptea de vineri spre sâmbătă.


UPATE 00.40 Deputații greci au început votul pentru moțiunea de încredere în Guvern, solicitată de premierul Giorgios Papandreou.


UPDATE 00.29 Potrivit unor surse citate de Reuters, Papandreou ar putea renunța la funcție în favoarea ministrului de Finanțe, Evangelos Venizelos, în schimbul aprobării parlamentare a planului de salvare a Greciei.


UPDATE 23.55 „Țara noastră este mai presus de noi!” Papandreou și-a încheiat discursul cerând un vot de încredere parlamentarilor pentru a începe tratativele de formare a unui astfel de guvern. Legislativul grec se pregătește acum de vot.


UPDATE 23.40 Premierul elen a cerut formarea unui guvern de coaliție, spunând că este necesară „susținerea largă și onestă” a acestuia. În plus, „alegerile anticipate ar fi o catastrofă” pentru țară și ar pune în pericol planul de salvare a Greciei, a mai adăugat acesta. A menționat și vizita pe care i-o va face mâine președintelui grec pentru a-i comunica faptul că trebuie începute tratativele cu patru partide politice grecești pentru a crea un guvern de „uniune națională”.


UPDATE 23.27 Papandreou își justifică în fața Parlamentului decizia de a propune un referendum, decizie care a șocat liderii politici ai Europei, explicând că grecii au dreptul să aleagă cea mai bună soluție pentru poporul lor.


UPDATE 23.13 Premierul grec Giorgios Papandreou și-a început discursul în fața parlamentarilor de la Atena. Acesta vorbește despre ajutorul care i s-a oferit Greciei, decizie luată în urmă cu o săptămână la summit-ul de la Bruxelles. „Este un acord care nouă ne oferă siguranță și ne garantează locul în Europa. Acest acord ne va permite să ștergem o bună parte din datoriile naționale și ne va reduce semnificativ și dobânzile. Un acord menit să ne ușureze redresarea din următorii ani”, a declarat premierul elen. Acesta le cere parlamentarilor să coopereze de dragul poporului grec.


UPDATE 22.53 Economistul Dimitrios Syrrakos a explicat pentru BBC care ar fi cel mai bun scenariu pentru această seară. Papandreou ar trebui să câștige votul de încredere din partea Parlamentului pentru ca apoi să creeze un guvern de uniune națională pentru următoarele trei – șase luni, timp necesar pentru a se restabili liniștea. Însă opoziția a declarat că își dorește un guvern de coaliție care să fie instaurat în cel mult șase săptămâni.


UPDATE 22.15 Membrii Parlamentului au început să ia cuvântul. Printre aceștia se numără și susținători ai premierului, dar și unii care cer demisia lui Papandreou și formarea unui guvern de uniune națioanlă. Va urma cuvântul premierului.


UPDATE 22.03 Mitingul din Piața Syntagma s-a încheiat, iar oamenii pleacă spre casele lor. Mulțimea s-a reîntors în piață și anunță că nu va pleca nimeni acasă până nu se va face public rezultatul votului de încredere.


UPDATE 21.48 Aproximativ 70 de parlamentari și-au exprimat dorința să ia cuvântul in timpul dezbaterii.


UPDATE 21.33 În timpul dezbaterii, ministrul Mediului George Papaconstantinou le-a spus membrilor Parlamentului că „este necesar să se ajungă la o înțelegere” în privința celui de-al doilea plan de ajutorare a Greciei. „Acesta este motivul pentru care guvernul are nevoie de votul de încredere al Parlamentului”, a mai adăugat membrul executivului grec.


UPDATE 21.05 În timp ce parlamentarii își prezintă în plen discursurile, piața Syntagma a fost umplută de mii de oameni care flutură steaguri rosii, cu simboluri comuniste.


UPDATE 20.11: Elena Panaritis, un parlamentar din cadrul partidului grec aflat, în prezent, la putere susține că votul din această seară va fi unul decisiv. „Votul nu este pentru premier. Votul este pentru continuarea guvernului nostru. Va fi catastrofic pentru noi să decidem în favoarea unui vot de încredere negativ în cadrul guvernului, pentru că acest lucru va duce la apariția unei dezordini politice și va continua să încurajeze anarhia de pe străzile noastre”, a declarat Panaritis în fața Adunării Parlamentare.


UPDATE 19.46: Ed Miliband, liderul principalului partid de opoziție din Marea Britanie, critică reuniunile G20 spunând că acestea au fost realizate în cadrul „unui summit în care nu s-a rezolvat nimic”. „Summit-ul nu ar fi trebuit să se încheie fără a se găsi o soluție mult mai clară privind problemele zonei euro și fără a se pune la punct un plan clar de creștere economică în întreaga lume”, a declarat el pentru BBC.


UPDATE 19.26: Până în acest moment 70 de parlamentari s-au înscris pentru a se adresa Adunării Parlamentare înainte de începerea procedurii de vot. Partidul socialist din care face parte și premierul grec, Giorgios Papandreou, deține, teoretic, 152 din totalul de 300 de voturi. Imaginea lui Papandreou, însă, a fost puternic „șifonată” și în interiorul propriului partid, rezultatul votului fiind astfel greu de anticipat.


Dezbaterea privind votul de încredere din Parlament asupra Guvernului socialist al lui Giorgios Papandreou a început vineri seara la ora 16.00 (18.00 ora României), informează Mediafax, citând AFP.

Acest vot a fost cerut luni de premier după ce a anunțat un proiect de referendum asupra planului european de salvare a țării. Giorgios Papandreou a renunțat la acest proiect trei zile mai târziu, în urma panicii pe care a generat-o în interiorul țării și în străinătate.

Anunțul oficial privind renunțarea la referendum a fost făcut vineri de ministrul grec al Finanțelor, Evangelos Venizelos, care privea oricum cu reticență ideea acestui plebiscit.

Evangelos Venizelos a trimis un comunicat liderului Eurogrup, Jean-Claude Juncker, comisarului UE pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, și ministrului german de Finanțe, Wolfgang Schauble, în care anunță că Grecia a renunțat la ideea organizării referendumului.

Inchide