Grecia relaxează măsurile anti-COVID, de luni. În schimb, Italia le înăspreşte din nou

Publicat: 17 01. 2021, 10:45
Actualizat: 17 01. 2021, 10:51
Sursa FOTO: Shutterstock

Autoritățile din Grecia au anunțat că începe să relaxeze restricţiile impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19, de luni, 18 ianuarie. Astfel, regiunile cu rate mici de infectare vor putea primi din nou clienţi, iar din 25 ianuarie bisericile vor fi autorizate să se redeschidă, potrivit Agerpres.

„Avem siguranţa de a relaxa restricţiile”, a afirmat premierul Kyriakos Mitsotakis într-o dezbatere parlamentară desfăşurată vineri, adăugând că virusologii greci au dat undă verde.

Fiecare lockdown costă economia Greciei peste 3 miliarde euro/lună

Potrivit lui Mitsotakis, fiecare lockdown costă economia Greciei peste 3 miliarde euro pe lună, a informat agenția Associated Press.

Comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană, Grecia a reuşit să ţină sub control rata infectării, în general, prin introducerea unor restricţii dure.

Măsura de lockdown a fost introdusă în Grecia pe 7 noiembrie 2020, pentru trei săptămâni, dar a fost prelungită din cauza riscului ridicat de infectări cu coronavirus.

În ultimele 24 de ore, în Grecia – o țară cu o populație de aproximativ 11.000.000 de locuitori – s-au înregistrat 577 de cazuri noi de COVID-19, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Ministrul elen al Turismului: Certificatul de vaccinare nu e obligatoriu pentru călătoriile în Grecia

Ministrul elen al Turismului, Haris Theoharis, a declarat că certificatul de vaccinare nu va fi o precondiţie pentru cineva care vrea să călătorească în Grecia, potrivit Adevărul.

Precizarea sa vine după ce, marţi, premierul grec Kyriakos Mitsotakisa cerut crearea unui certificat de vaccinare pentru COVID-19 valabil la nivelul întregii UE pentru a ajuta la relansarea călătoriilor transfrontaliere devastate de pandemie.

Ministrul Turismului a adăugat că propunerea adresată preşedintelui Comisiei Europene era menită să agite apele, astfel încât UE să coordoneze problema.

Theoharis a explicat, la postul de televiziune Skai, că testele vor fi realizate de cei care nu sunt vaccinaţi, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla, în funcţie de deciziile autorităţilor sanitare, care vor stabili dacă testele vor fi solicitate tuturor vizitatorilor.

Certificatul de vaccinare şi testele rapide reprezintă cele două instrumente care vor facilita călătoriile necesare în viitorul sezon de vară, a declarat ministrul elen al Turismului.

Acesta a adăugat că „cei care nu au un certificat de vaccinare vor intra fără probleme în Grecia, deoarece nu este necesar să irosim resursele specifice în cazuri care nu prezintă riscuri”.

Italia înăspreşte din nou restricțiile anti-Covid

Italia înăspreşte din nou restricțiile pentru combaterea pandemiei din cauza numărului crescut de cazuri, desemnând duminică trei zone drept zone roșii, a declarat, sâmbătă, ministrul Sănătății, Roberto Speranza, citat de Mediafax.

În noile zone roșii (Lombardia, Sicilia și provincia autonomă Bolzano), oamenilor li s-a impus să nu iasă din case, cu excepția muncii, a cumpărăturilor sau a altor motive urgente.

Cea mai mare parte a Italiei a fost clasificată ca zonă portocalie, ceea ce înseamnă că locuitorii sunt îndemnați să nu părăsească orașul, iar magazinele (cu excepția supermarketurilor), barurile și restaurantele trebuie să fie închise. Guvernul a înăsprit anterior criteriile pentru clasificarea zonelor.

Regulile mai stricte vin în timp ce autoritățile au înregistrat vineri 16.000 de noi infecții și 477 de decese cauzate de virus. Totuși, în ciuda restricțiilor mai dure, muzeele și expozițiile din unele regiuni sunt permise să se deschidă din nou de luni.

Italia înregistrează peste 80.000 de decese cauzate de Covid-19

Miercuri, 13 ianuarie, Italia a depășit 80.000 de decese cauzate de Covid-19 de la începutul epidemiei. Infectările au crescut faţă de marţi, însă s-au făcut 34.000 de teste în plus, ceea ce scade indicele de pozitivitate.

Cu 507 de noi decese, numărul victimelor Covid depăşeşte pragul de 80.000, în timp ce infecţiile cresc de la 14.242 la 15.774. Asta în condiţiile în care s-au făcut în ultimele 24 de ore 34.000 de teste în plus, ceea ce scade indicele de pozitivitate de la 10,05 la 9%.

Cazurile din Lombardia cresc de la 1.146 la 2.245, dar cu un număr dublu de teste, în timp ce în Piemonte cazurile cresc de la 901 la 1.009, cu o mie de teste effectuate în plus faţă de ziua precedent, scrie La Stampa.

Între timp, ocuparea unităţilor de Terapie Intensivă cu pacienţi Covid depăşeşte încă pragul de alertă de 30%.