GRECO avertizează că inițiative legislative din state UE riscă să afecteze lupta anticorupție

Publicat: 03 05. 2018, 12:57
Actualizat: 27 03. 2019, 10:16

Raportul anual al GRECO, un organism al Consiliului Europei dat publicității joi, indică faptul că aceste inițiative legislative ar putea determina GRECO să reevalueze noua legislație (Grecia) ori să declanșeze o nouă procedură pentru evaluări ad-hoc în circumstanțe excepționale (România, Polonia).

În raportul de activitate pe anul 2017, GRECO recunoaște contribuția esențială a jurnaliștilor la combaterea corupției și aduce un omagiu jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, asasinată în octombrie 2017.

Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a declarat că „practici corupte atât la nivel național, cât și internațional, așa cum am văzut în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, constituie o amenințare majoră la adresa instituțiilor noastre și chiar a democrației. Este crucial ca autoritățile naționale și organismele internaționale să aibă o poziție clară împotriva corupției și să implementeze rapid măsuri anticorupție”.

Marin Mrčela, președintele GRECO, a declarat că „în 2017, au fost numeroase acuzații de corupție în multe țări și instituții. Progresul împotriva corupției nu poate fi considerat garantat. Este necesară vigilență, pentru că mereu există riscul regresului (…) Parlamentarii, judecătorii și procurorii ar trebui să conducă pe baza puterii exemplului,
iar cetățenii ar trebui să ceară ferm propriilor reprezentanți să acționeze nu doar respectând legile, ci în concordanță cu cele mai înalte standarde etice”.