Grupul țărilor G7, dispus să ofere o „susținere financiară solidă” Ucrainei falimentare

Publicat: 04 03. 2014, 13:45
Actualizat: 29 07. 2014, 19:52

Miniștrii de Finanțe din cadrul G7 s-au declarat dispuși, duminică, să ofere „o susținere financiară solidă” Ucrainei, subliniind rolul central al FMI în acest proces și nevoia de reforme în țară, relatează AFP. „Suntem uniți în angajamentul nostru de a oferi o susținere financiară solidă Ucrainei”, scriu miniștrii celor șapte țări cele mai industrializate din lume (Germania, Canada, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia și Marea Britanie), într-un comunicat difuzat de Trezoreria americană.

Ei salută trimiterea unei misiuni a Fondului Monetar Internațional în această săptămână în Ucraina pentru a începe discuțiile tehnice cu autoritățile ucrainene.

„Fondul Monetar Internațional rămâne instituția cel mai bine pregătită pentru a ajuta Ucraina să atace problemele sale economice imediate prin recomandări în materie de politică și finanțe, condiționate de reformele necesare”, subliniază ei.

„Susținerea FMI va fi critică pentru deblocarea asistenței suplimentare de la Banca Mondială, alte instituții financiare internaționale, UE și surse bilaterale”, adaugă ei.

Noile autorități ucrainene, care i-au succedat președintelui demis Viktor Ianukovici, au lansat joi un apel de ajutor la adresa FMI, care s-a declarat imediat „pregătit să răspundă”. Programele de ajutor ale FMI sunt în general condiționate de punerea în aplicare a unor reforme.

Miniștrii din cadrul G7, care afirmă că „supraveghează îndeaproape” situația din Ucraina, apreciază că tranziția guvernamentală din țară „oferă o oportunitate unică de a pune în funcțiune reforme necesare urgent, favorabile pieței, care vor restaura stabilitatea financiară, vor elibera potențialul economiei și vor permite poporului ucrainean să își atingă aspirațiile economice”.

G7 se declară, de asemene, pregătit „să mobilizeze o asistență tehnică rapidă pentru a ajuta Ucraina să trateze problemele macroeconomice, de reglementare și de luptă împotriva corupției”.

G7 s-a extins cu Rusia pentru a deveni G8, dar aceasta din urmă tocmai a decis să mobilizeze trupe în Crimeea. Condamnând „încălcarea clară” a suveranității Ucrainei de către Moscova, liderii G7 au anunțat suspendarea pregătirilor în vederea summitului grupului ce urma să aibă loc în iunie la Soci.

URMĂREȘTE LIVE – CRIZA DIN CRIMEEA