Guvernul SUA a început marți programul de asigurări de sănătate „Obamacare”

Publicat: 01 10. 2013, 20:12
Actualizat: 01 10. 2013, 20:12

Guvernul Statelor Unite a început marți programul de asigurări de sănătate obligatorii și accesibile supranumit „Obamacare”, pilonul central al reformei sistemului de sănătate promovată de președintele Barack Obama.

Lansarea programului, legiferat prin Affordable Care Act, a fost marcată de diverse probleme tehnice și de disputa aprinsă din Congres, transmite Bloomberg.

Legea reformei în sănătate reprezintă mărul discordiei pe scena politică americană, dând naștere unor divergențe profunde între cele două partide dominante din Congres, care au împiedicat aprobarea unui nou buget și au condus la blocarea parțială a activității guvernului federal, primul astfel de incident din ultimii 17 ani.

În pofida problemelor de logistică și atmosferei tensionate de pe scena politică, guvernul a deschis marți înregistrările pentru Obamacare, punând la dispoziția populației mai multe piețe online și call center-uri destinate achiziției de servicii de sănătate.

Platformele online s-au deschis la 8:00 ora Washington-ului, unele state întârziind deschidereaserviciului pentru a evita supraaglomerarea.

Un număr de 14 state au aplicat „Obamacare” prin deschiderea unor piețe de asigurări la nivel local, iar în restul jurisdicțiilor platformele sunt controlate total de guvernul federal sau operate în colaborare cu Washingtonul.

Desfășurarea reformei în sănătate nu este afectată direct de blocarea activităților neesențiale ale guvernului, deoarece este finanțată din capitolul de cheltuieli obligatorii de la buget, care poate fi menținut de la un an la altul indiferent de luptele din Congres pe tema bugetului pentru anul fiscal 2014.

Affordable Care Act, lege care necesită finanțare estimată la 1.400 miliarde de dolari în următorii 10 ani, prevede că aproape toți cetățenii americani trebuie să aibă începând de anul viitor asigurare medicală, în caz contrar fiind pasibili de amenzi.

Legea prevede de asemenea înființarea de piețe la nivelul fiecărui stat unde cetățenii pot cumpăra de la companii polițele de asigurare de care au nevoie, primind în schimb facilități fiscale.

Numărul locuitorilor neasigurați medical din SUA este estimat la 48 de milioane.

Aproximativ două treimi dintre cetățenii neasigurați susțin că preferă să cumpere o asigurare medicală anul viitor, nu să pătească amenzi, potrivit unui sondaj Gallup.

Peste 900 de companii și organizații non-guvernamentale promovează în mod voluntar noua lege și oferă cetățenilor asistență la înregistrare.

Gigantul Wal-Mart, cel mai mare retailer din lume, a invitat reprezentanții companiilor de asigurări în 3.500 de magazine. Aceștia își vor putea expune ofertele începând de la mijlocul lunii octombrie.

Guvernul a încheiat totodată un contract cu o organizație care reprezintă 37 de companii de asigurare de anvergură statală sau locală, care vor promova noul program în 30 de state.

Cele mai ieftine polițe de asigurare de sănătate disponibile în prezent au un preț mediu de 249 de dolari pe lună la nivel național.