Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Guvernul ungar: „Economia Ungariei este într-o situație foarte gravă. Nu cred că e o exagerare să vorbim despre intrarea in incapacitate de plată”

Guvernul ungar: „Economia Ungariei este într-o situație foarte gravă. Nu cred că e o exagerare să vorbim despre intrarea in incapacitate de plată”
Economia Ungariei este într-o situație "foarte gravă", a declarat Peter Szijjarto, purtătorul de cuvânt al premierului ungar Viktor Orban.

Economia Ungariei este într-o situație „foarte gravă”, adeclarat Peter Szijjarto, purtătorul de cuvânt al premierului ungarViktor Orban. „Este clar că economia este într-o situație foartegravă” a spus Szijjarto, precizând că nu i se pare exagerat să sevorbească despre o posibilă incapacitate de plată.

Declarațiile sale, care au creat temeri privind extindereacrizei datoriei publice în Europa de Est, au fost contrazise de unfost oficial. Peter Oszko, fost ministru de Finanțe, a spus că nicinu se pune problema de așa ceva în aceast moment, explicând cădatoria publică a Ungariei a fost de 78% din PIB anul trecut, fațăde 115% din PIB cât a fost în Grecia.

„Sunt stupefiat de aceste comentarii”, a declarat Tim Ash,responsabil cu cercetarea și strategia Royal Bank of Scotlandprivind piețele emergente. „Este ridicol, remarcabil și foartepericulos. Ce fel de mesaj trimite deținătorilor de obligațiuni destat?” Ar trebui să încerci să-ți protejezi investițiile.

Premierul Viktor Orban a câștigat recent alegerile promițând săreducă taxele și să stimuleze economia, însă nu a reușit ieri săobțină aprobarea Uniunii Europene de a mări deficitulbugetar.

Forintul a pierdut astăzi 2,8%, însă a recuperat 1% până spresfârșitul zilei. Totodată, moneda ungurească a scăzut ieri cu 2,5%,după ce vicepreședintele Fidesz, Lajos Kosa, a declarat căUngaria are mici șansesă evite soarta Greciei.

Nivelul datoriei publice a Ungariei ar putea fi anul acesta de 79%din PIB, ceea ce ar face să fie cea mai îndatorată țară membră UEdin Europa de Est.

Inchide