Handelsblatt: Cum se accentuează DILEMA Statelor Unite în Orientul Mijlociu

Publicat: 04 04. 2024, 07:30

Administrația SUA, vizată de critici intense din cauza sprijinului acordat Israelului, se confruntă cu o dilemă tot mai mare, în contextul situației umanitare grave din Fâșia Gaza și al riscurilor izbucnirii unui conflict direct cu Iranul, după atacul israelian asupra Consulatului iranian din Damasc.

”Este cel mai grav scenariu de catastrofă din Orientul Mijlociu: o confruntare militară directă între Israel și Iran. Un război între cele două țări ar genera haos într-o regiune care nu este cunoscută deloc pentru stabilitate. După presupusul atac israelian care a vizat luni Consulatul iranian din Damasc (…), se intensifică preocupările privind escaladarea conflictului. Teheranul a amenințat deja cu represalii”, comentează Teresa Stiens, într-un editorial publicat în revista Handelsblatt sub titlul ”Cum se accentuează dilema Statelor Unite în Orientul Mijlociu”.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a părut să asume, indirect, responsabilitatea pentru atac, avertizând că oricine acționează împotriva Israelului în Orientul Mijlociu trebuie să suporte un preț mare.

Administrația SUA a transmis clar că ”nu a avut deloc cunoștință” de planul privind atacul asupra Consulatului iranian și nu primise informații în avans.

”Reacția imediată evidențiază preocupările președintelui Joe Biden privind riscurile unei conflagrații în Orientul Mijlociu. Statele Unite se adâncesc într-o dilemă. Pe de o parte, oferă asistență militară de miliarde de dolari Guvernului Benjamin Netanyahu. În același timp, Washingtonul încearcă să atenueze catastrofa umanitară din Fâșia Gaza, inclusiv printr-un coridor maritim. O poziție de echilibru care devine din ce în ce mai instabilă. Criticii deja îl numesc pe președinte «Joe genocid». Iar criticile la adresa Israelului privind provocarea unei catastrofe umanitare pentru palestinieni prin intermediul Statelor Unite riscă să se intensifice”, subliniază editorialistul Handelsblatt.

Un atac al armatei israeliene s-a soldat cu moartea a șapte angajați ai organizației umanitare World Central Kitchen (WCK), dintre care cinci sunt cetățeni ai Marii Britanii, Australiei, Poloniei, Statelor Unite și Canadei. Erau implicați în acțiunile de furnizare a alimentelor pentru civilii din Fâșia Gaza. Premierul Netanyahu a admis ”un incident tragic”, specific războaielor.

”Comentariile lui Netanyahu arată cu câtă ostilitate îi tratează pe palestinieni și pe cei care îi ajută. La nivel personal, face cu greu diferența între teroriștii Hamas și civilii palestinieni. O evoluție foarte îngrijorătoare”, concluzionează editorialistul.

Foto: Profimedia

Citește și:

Unul dintre liderii opoziției franceze atribuie Franței și Uniunii Europene o parte din RESPONSABILITATE pentru ofensiva israeliană în Gaza