Handelsblatt: Producția industrială a Chinei ÎNCETINEȘTE /Beijingul va acționa suplimentar pentru stimularea economiei

Publicat: 02 03. 2024, 07:30
Actualizat: 02 03. 2024, 10:49

Activitățile industriale au încetinit în China, ceea ce va avea impact semnificativ asupra creșterii economice generale, iar, în acest context, analiștii se așteaptă ca Beijingul să aplice noi măsuri fiscale și de relaxare a condițiilor financiare, conform publicației Handelsblatt.

Cu câteva zile înaintea Congresului Național Popular din Beijing, datele oficiale prezentate de Oficiul chinez pentru Statistici au indicat scăderea cu 0,1%, până la nivelul de 49,1 puncte, a Indicelui managerilor privind puterea de cumpărare (PMI).

Este a cincea lună consecutivă în care indicele scade sub 50 de puncte, ceea ce indică încetinirea activităților economice ale Chinei, a doua economie ca mărime din lume, după Statele Unite.

”Datele nu mă surprind, dar este un semnal negativ pentru economia chineză în primul trimestru al anului”, afirmă Alicia García-Herrero, economist-șef responsabil de zona Asia-Pacific la compania franceză de investiții Natixis.

Beijingul nu reușește să ofere un nou impuls economiei chineze

”Administrația Chinei nu reușește să ofere un nou impuls economiei. Criticile la adresa echipei de gestionare a crizelor nu vor dispărea, ci, dimpotrivă, vor deveni mai intense la Congresul Național Popular, programat săptămâna viitoare. Cu ocazia reuniunii, la care vor participa mii de reprezentanți regionali, este de așteptat ca Administrația președintelui Xi Jinping să prezinte un plan economic ambițios”, notează publicația Handelsblatt.

”Datele arată că sunt necesare noi stimulente de creștere economică. Se pare că ținta de creștere economică va fi stabilită în jurul nivelului de 5,0%. Dar vor fi necesare noi facilități fiscale și în materie de politică monetară”, afirmă Frederic Neumann, economist în cadrul băncii HSBC.

Un astfel de obiectiv ar însemna încetinirea creșterii economice, dat fiind că în 2023 China a raportat o evoluție a PIB-ului de 5,2%, iar unii analiști au dubii asupra statisticilor Beijingului. Producția industrială a fost afectată, în februarie, de sărbătorirea Noului An chinezesc.

Sectorul imobiliar nu mai este factor de creștere economică

Economia Chinei este supusă de mult timp presiunilor și nu a avut o relansare eficientă după restricțiile dure aplicate în pandemie.

Președintele Xi Jinping a decis că turismul ar trebui să fie factor de creștere economică, dar se pare că acesta nu compensează încetinirea activităților industriale și nici problemele de pe piața imobiliară.

Tensiunile geopolitice afectează economia chineză

”În plus, încrederea multor investitori în bursele chineze a scăzut, iar investițiile directe au atins nivelul minim. Tensiunile geopolitice generează alte tipuri de provocări. Disputele cu Taiwanul și conflictele comerciale pe care China le are cu Uniunea Europeană și cu Statele Unite generează provocări suplimentare pentru economia chineză”, concluzionează publicația Handelsblatt.

Foto: Profimedia

Citește și:

Germania vrea STIMULAREA activităților economice /Olaf Scholz: ”Trebuie să facilităm investițiile”