Hillary Clinton, secretarul de stat al SUA, ar putea prelua conducerea Băncii Mondiale – surse

Redactor:
Vlad Mironescu
Hillary Clinton, secretarul de stat al SUA, ar putea prelua conducerea Băncii Mondiale – surse
Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, discută cu președinția americană posibilitatea de a părăsi diplomația Casei Albe pentru a prelua anul următor conducerea Băncii Mondiale, devenind astfel prima femeie care ajunge șef al instituției, au declarat surse apropiate situației, pentru Reuters.

Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, discută cupreședinția americană posibilitatea de a părăsi diplomația CaseiAlbe pentru a prelua anul următor conducerea Băncii Mondiale,devenind astfel prima femeie care ajunge șef al instituției, audeclarat surse apropiate situației, pentru Reuters.

Preluarea de către Hillary Clinton a postului la Banca Mondială arputea avea loc anul următor, odată cu încheierea mandatuluiactualului președinte al băncii, Robert Zoellick.

Astfel, atât Banca Mondială, cât și Fondul Monetar Internațional(FMI) ar putea fi conduse, pentru prima dată în istoria celor douăinstituții financiare, de femei. Ministrul francez de Finanțe,Christine Lagarde, este considerată favorită pentru preluareafuncției de director general al FMI.

Hillary Clinton, fostă Primă Doamnă a SUA și rivală a președinteluiBarack Obama în cursa internă din Partidul Democrat pentrunominalizarea în cursa prezidențială, a devenit rapid una dintrecele mai influente persoane din executivul american, noteazăReuters.

Clinton a declarat în public că nu intenționează să rămână laconducerea Departamentului de Stat pentru mai mult de patru ani.Apropiați ai acesteia au afirmat că și-a exprimat interesul pentrupreluarea postului la Banca Mondială dacă Zoellick ar pleca în2012, la încheierea actualului mandat.

„Hillary Clinton vrea acest post”, a spus o sursă apropiatăsecretarului de stat, informație confirmată de încă o sursă.

O a treia sursă a afirmat că președintele Obama și-a exprimat,deja, susținerea pentru această schimbare. Este neclar dacă Obama aacceptat formal să o nominalizeze pentru conducerea BănciiMondiale, situație în care este necesară aprobarea celor 187 destate membre ale instituției.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

Un purtător de cuvânt al secretarului de stat a negat că acesta arvrea postul și că ar fi discutat posibilitatea cu administrațiaamericană.

Astfel de discuții ar putea avea un impact negativ asupraeforturilor depuse de Hillary Clinton la conducerea diplomațieiamericane, dacă există așteptări că va părăsi postul, într-operioadă de mari provocări internaționale pentru SUA.

Totuși, momentul discuțiilor nu este neobișnuit având în vedere căSUA analizează dacă să susțină încă un reprezentant al Europei lașefia FMI, organizația soră a Băncii Mondiale.

Potrivit unei înțelegeri neoficiale între SUA și Europa, FMI a fostîntotdeauna condus de un european, iar primul post ca importanță laBanca Mondială a revenit SUA. Această înțelegere între europeni șiamericani este pusă la încercare tot mai mult de economiileemergente lăsate pe dinafara procesului.

SUA nu s-au exprimat public pentru Lagarde, candidatul european laconducerea FMI, însă există așteptări că americanii vor respectaînțelegerea.

Niciuna din cele două instituții nu a mai fost condusă până acum deo femeie, notează Reuters.

În cazul în care Clinton ar părăsi diplomația SUA, John Kerry, unapropiat al președintelui Obama, care conduce și Comisia pentruRelații Externe din Senat, se află sprintre posibiliiînlocuitori.

Banca Mondială asigură fonduri de miliarde de dolari pentru celemai sărace state din lume și se află în centrul unor problemeprecum schimbările climatice, reconstrucția statelor afectate deconflicte.

Marius Oncu, [email protected]

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide