Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului: Președintele filipinez Rodrigo Duterte are nevoie de evaluare psihiatrică

Publicat: 09 03. 2018, 16:30
Actualizat: 17 04. 2018, 20:28

Zeid Ra’ad al-Hussein a catalogat drept „inacceptabile” afirmațiile făcute de către Duterte în legătură cu anumiți apărători ai drepturilor omului.

„Consiliul pentru Drepturile Omului trebuie să adopte o poziție fermă în privința acestui subiect; aceste atacuri nu pot să rămână fără răspuns”, a spus Al-Hussein.

În cadrul unui discurs susținut miercuri, președintele filipinez a spus că membrii Tribunalului Penal Internațional sunt „proști și răi”, iar Agnes Callamard, raportor ONU pentru drepturile omului, a fost catalogată drept „subțire” și „subnutrită”. În plus, Rodrigo Duterte a lansat avertismentul: „Nu vă puneți cu mine”.

„Este absolut rușinos faptul că președintele unei țări ar putea vorbi în acest mod, folosind cel mai obscen limbaj, împotriva unui raportor extrem de respectat. Aceste declarații mă fac să cred că președintele filipinez trebuie să se supună unei evaluări psihiatrice”, a mai precizat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

La 8 februarie, procurorul-șef al Tribunalului Penal Internațional (TPI) a demarat procedurile în privința unor acuzații de crime împotriva umanității care ar fi fost comise de către regimul din Filipine. TPI va analiza „presupusele crime comise începând din 1 iulie 2016, în contextul campaniei de ‘război contra drogurilor’ lansată de președintele filipinez Rodrigo Duterte”.

„În mod specific, acuzațiile sunt că mii de persoane au fost ucise din motive care au legătură cu presupusa implicare în trafic sau consum ilegal de droguri”, a spus Fatou Bensouda.

Rodrigo Duterte a respins acuzațiile potrivit cărora a ordonat poliției să omoare suspecții de trafic de droguri și a pus la îndoială jurisdicția Tribunalului pentru a-l pune sub acuzare.

Peste 3.900 de filipinezi și-au pierdut viața în urma războiului antidrog declanșat de Duterte, însă autoritățile afirmă că în cele mai multe cazuri a fost vorba de acțiuni de autoapărare ale forțelor de securitate după ce suspecți înarmați s-au opus arestării.