Încă o descoperire uimitoare făcută de arheologi în Mormântul Sfânt

Publicat: 04 12. 2016, 12:23
Mormântul a fost îmbrăcat în marmură din anii 1500 pentru a-i împiedica pe vizitatori să fure bucăți din el sau relicve. În secolele precedente, faimoasa biserică a fost distrusă și reconstruită de atâtea ori, încât experții au început să aibă îndoieli referitor la localizarea exactă a mormântului și la conținutul său. 
 
După ridicarea plăcii de marmură, pentru prima dată după 500 de ani, cercetătorii au descoperit polița din calcaroasă pe care se presupune că ar fi fost întins trupul lui Iisus, transmite The Mirror. În plus, a fost descoperită și o a doua lespede din marmură până acum necunoscută cercetătorilor, gravată cu o cruce despre care se crede că a fost sculptată în secolul al XIIlea de cruciați. 
 
Arheologul Fredrik Hiebert, parte a echipei National Geographic, a declarat că „lucrul care m-a uimit cel mai mult a fost atunci când am înlăturat primul strat de praf și am descoperit o a doua bucată de marmură. Aceasta era gri, nu de culoare bej la fel ca cea din exterior și chiar în mijlocul ei era o cruce extrem de frumos inscripționată. Nu aveam nicio idee că un astfel de lucru se găsește acolo”. 
 
„Altarul a fost distrus de mai multe ori de flăcări, de cutremure și invazii de-a lungul secolelor. Nu știm cu certitudine dacă a fost reconstruit în exact același loc de fiecare dată. Dar aceasta pare să fie dovada vizibillă că pelerinii venerează astăzi același mormânt descoperit de împăratul roman Constantin în secolul IV. Este uimitor. Când am realizat ce am descoperit, mi-au tremurat puțin genunchii”, a mai spus Hiebert. 
 
La deschiderea mormântului, liderii religioși din bisericile greco-catolică și armeană, dar și călugării franciscani au fost primii care au intrat să vadă descoperirile. „Au ieșit cu un zâmbet larg pe chip, iar apoi au intrat și călugării și zâmbeau cu toții”, a mai spus cercetătorul. 
 
„Cu toții deveneam foarte curioși. Apoi am intrat, am privit înăuntru și am zărit o grămadă de moloz. Deci nu era gol, chiar dacă nu se vedeau artefacte sau oase”. 
 
Oamenii de știință au discutat încă din 1959 dacă mormântul ar trebui sau nu deschis pentru reparații capitale, dar s-a ajuns cu greu la o concluzie unanimă. Totul trebuie aprobat de un comitet, așadar și schimbarea unei lumânări durează destul de mult. „Există o scară lângă intrarea principală care nu a fost mutată de 240 de ani și încă nu s-a luat nicio hotărâre. Toți o numesc ‘scara de neclintit’. Așa că faptul că până la urmă am reușit să ducem această muncă la bun sfârșit este un triumf al negocierilor”. 
 
Cu ajutorul radarului și al scannerelor termografice, experții au reușit să adune informații referitoare la interior mormântului chiar înainte de a-l deschide. Datele sunt atât de complexe încât analiza lor va dura luni întregi, dar echipa speră să poată realiza o reconstrucție virtuală care să fie făcută publică foarte curând.