Israelul ia în calcul limitarea transmiterii informațiilor secrete către SUA, după scandalul provocat de Trump

Publicat: 17 05. 2017, 21:45
Actualizat: 29 03. 2019, 10:44

Un oficial din cadrul serviciilor de informații israeliene a declarat pentru cotidianul Yedioth Ahronoth că agențiile secrete israeliene nu vor mai putea furniza date ultrasensibile Washingtonului până când nu vor avea certitudinea că vor fi protejate.

„Trebuie să reevaluăm dacă ar trebui să furnizăm informații și ce informații pot fi oferite americanilor. Statele Unite sunt cel mai mare aliat al nostru, le transmitem cele mai supersecrete informații. Dar, până nu vom fi siguri că acest canal de cuminicații este absolut sigur, nu trebuie să le mai oferim bijuteriile coroanei”, a explicat oficialul israelian, sub protecția anonimatului, potrivit cotidianului Yedioth Ahronoth, citat de Times of Israel.

Donald Trump este acuzat că a dezvăluit informații clasificate în cursul întrevederii pe care a avut-o săptămâna trecută cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, și cu ambasadorul rus Serghei Kislyak. Numeroși membri ai Congresului, inclusiv republicani, îi cer președintelui SUA, Donald Trump, să ofere explicații pentru informațiile clasificate transmise Rusiei, care, potrivit unor surse citate de cotidianul The New York Times, ar fi fost primite din partea Israelului.

Ca rezultat al transmiterii informațiilor, viața unui agent de spionaj israelian ar putea fi în pericol, au declarat surse citate de postul american ABC News.

„Trebuie să îi penalizăm pe americani, dacă este posibil, pentru a nu-i mai permite lui Trump să fie tentat din nou, trebuie să limităm transferul de informații către el ori să îi furnizăm doar informații parțiale, pentru a nu periclita nicio sursă”, a declarat, la rândul său, Danny Yatom, fost director al Serviciului israelian de informații și operațiuni speciale (Mossad).

La nivel public, ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a declarat miercuri că relația de securitate cu Statele Unite va rămâne puternică. „Relația de securitate între Israel și cel mai mare aliat, Statele Unite, este profundă, importantă și la un nivel fără precedent ca scop și contribuții. Așa a fost și așa va continua să fie”, a spus Lieberman.

Donald Trump este acuzat că a dezvăluit informații clasificate în cursul întrevederii pe care a avut-o săptămâna trecută cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, și cu ambasadorul rus Serghei Kislyak. Donald Trump i-a primit pe 10 mai la Casa Albă pe Serghei Lavrov și pe Serghei Kislyak. Potrivit unor foști și actuali oficiali americani, Donald Trump a început să discute detalii despre o amenințare de tip terorist reprezentată de rețeaua Stat Islamic (IS) asociată transportării laptop-urilor la bordul avioanelor de pasageri. În acest mod, Donald Trump ar fi dezvăluit informații clasificate și ar fi periclitat o sursă esențială de informații despre organizația fundamentalistă sunnită Stat Islamic, activă în principal în Siria și Irak. Președinția SUA a respins acuzațiile.