Joe Biden critică ofensiva israeliană și sugerează modificarea coaliției guvernamentale /Washingtonul vrea un termen pentru oprirea confruntărilor

Publicat: 12 12. 2023, 22:27

Președintele SUA, Joseph Biden, a criticat dur, marți, operațiunile israeliene în Fâșia Gaza și l-a avertizat pe premierul Benjamin Netanyahu că riscă să piardă sprijinul internațional dacă nu schimbă coaliția guvernamentală, în contextul în care Washingtonul așteaptă un calendar clar pentru încheierea ofensivei israeliene.

”Israelul se poate baza pe Statele Unite în materie de securitate, dar în acest moment are o susținere mai largă decât cea a Statelor Unite. Are susținerea Uniunii Europene, a Europei, iar cea mai mare parte a comunității internaționale oferă sprijin. Dar Israelul începe să piardă sprijinul din cauza bombardamentelor generalizate”, a afirmat președintele Biden, potrivit agenției The Associated Press, cu ocazia unui eveniment pentru colectarea de fonduri electorale.

Președintele SUA a apreciat că premierul Benjamin Netanyahu înțelege situația, însă nu și coaliția guvernamentală de dreapta care îl susține. ”Acesta este cel mai conservator guvern din istoria Israelului”, a subliniat Biden, notând că partidele care formează coaliția guvernamentală din Israel ”nu acceptă soluția a două state”, israelian și palestinian, promovată de Washington.

”Netanyahu este un prieten bun, dar cred că trebuie să schimbe” coaliția guvernamentală. ”Israelul trebuie să ia o decizie dură”, a insistat Biden.

WSJ: Armata israeliană a început să pompeze apă în tunelurile din Fâșia Gaza

Națiunile Unite critică vehement operațiunile militare israeliene în Fâșia Gaza și solicită intensificarea asistenței umanitare. Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la 18.412 morți în Fâșia Gaza, iar peste 50.000 de persoane au fost rănite, a anunțat marți Ministerul local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.

În pofida criticilor internaționale, armata israeliană a început marți, potrivit unor surse citate de publicația The Wall Street Journal, pomparea apei de mare în tunelurile din Fâșia Gaza, în care se ascund militanți ai grupurilor fundamentaliste Hamas și Jihadul Islamic.

Armata israeliană a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă, dar a respins criticile președintelui Biden.

”Menținem relații apropiate cu Statele Unite. Ne consultăm aproape zilnic cu șeful Comandamentului Central american și cu șeful Statului Major Interarme din SUA. (…) Noi acționăm pentru menținerea securității forțelor noastre, dar știm și să acționăm împotriva centrelor Hamas. Facem tot posibilul pentru a separa civilii de teroriști”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, citat de cotidianul The Times of Israel.

Washingtonul cere un termen clar de oprire a ofensivei israeliene în Fâșia Gaza

Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională al președintelui Biden, a declarat că va discuta peste câteva zile cu premierul Benjamin Netanyahu despre un termen pentru oprirea ofensivei în Fâșia Gaza.

”Subiectul calendarului acestui război va fi cu siguranță pe agenda întâlnirilor mele”, a declarat oficialul american.

Statele Unite exercită presiuni asupra Israelului, în conversațiile private, pentru a opri ofensiva din Fâșia Gaza în cel mult o lună, au declarat acum câteva zile surse diplomatice.

Premierul Netanyahu a admis, marți, că există disensiuni cu SUA privind controlul asupra Fâșiei Gaza după eventuala înlăturare de la putere a grupului islamist palestinian Hamas, liderul israelian avertizând că nu va permite persistența grupurilor teroriste și sugerând că nu va accepta nici o administrație a Autorității Palestiniene.

”Apreciez profund sprijinul SUA pentru distrugerea grupului Hamas și pentru readucerea acasă a ostaticilor. După dialogul intens cu președintele Biden și cu oficialii americani, am primit susținere totală pentru operațiunea la sol și pentru contracararea presiunilor internaționale de oprire a războiului. Da, există disensiuni privind situația care va fi după înlăturarea de la putere a grupului Hamas și sper că vom ajunge la un acord și asupra acestei chestiuni. Vreau să îmi clarific poziția: nu voi permite repetarea greșelilor Acordului de la Oslo”, a declarat Netanyahu. Prin Acordul de la Oslo, din anul 1993, Israelul a cedat Autorității Palestiniene controlul asupra unor zone din Cisiordania.

Foto: Profimedia

Citește și:

China suplimentează capacitățile cibernetice pentru a ataca infrastructura SUA /Congresul vrea ca băncile să fie pregătite în cazul unui conflict