John Kerry, obligat să plece de la Viena cu un zbor comercial, după ce avionul său a fost blocat din nou la sol

Publicat: 16 10. 2014, 15:32
Actualizat: 28 09. 2018, 21:27

La încheierea negocierilor maraton de la Viena cu omologul său iranian cu privire la programul nuclear al Teheranului, întreaga delegație care l-a însoțit pe John Kerry, peste 40 de angajați ai Departamentului de Stat și jurnaliști, a plecat de la hotel la primele ore ale dimineții, după ce oficialii americani au fost anunțați că avionul Boeing 757 necesită, din nou, reparații.

Este pentru a patra oară în cursul acestui an când avionul șefului diplomației americane rămâne la sol din cauza unor probleme tehnice.

De la preluarea funcției, în februarie 2013, secretarul de Stat american a zburat aproape 911.000 de kilometri, pentru vizite în 55 de țări – în unele dintre acestea de mai multe ori – și a petrecut 249 de zile în deplasările din străinătate.

Predecesoarea sa la conducerea diplomației americane, Hillary Clinton, a vizitat în cei patru ani de mandat un număr record de 112 țări.

În general, vizitele secretarului de Stat american și ale impresionantei delegații care îl însoțește, formată din diplomați, agenți de securitate și jurnaliști, se desfășoară fără probleme, însă o serie de incidente au avut loc în ultimele luni.

În august, John Kerry a fost nevoit să revină din Hawaii la Washington cu un zbor comercial, după ce avionul său a avut o „problemă electrică”, în urma unui zbor în care a făcut efectiv înconjurul lumii.

La Geneva, în ianuarie, în timpul discuțiilor internaționale cu privire la conflictul din Siria, un alt avion a fost trimis din Statele Unite, după ce aeronava șefului diplomației americane a fost blocată la sol. De asemenea, în martie, la Londra, avionul a avut o problemă tehnică, însă a fost reparat rapid.

John Kerry revine joi la Washington după un turneu de șase zile la Cairo, unde a participat la conferința internațională cu privire la Fâșia Gaza, urmată de vizita la Paris, pentru negocieri cu omologul său rus Serghei Lavrov și, ulterior, discuțiile de la Viena cu ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, și șefa diplomației europene, Catherine Ashton, cu privire la programul nuclear iranian.