Jurnalist din Iordania, arestat pentru că a publicat informații despre vaccinul anti-COVID

Publicat: 26 12. 2020, 16:03
Actualizat: 26 12. 2020, 16:04
Jurnalist din Iordania, arestat pentru că a publicat informații despre vaccinul anti-COVID

Un jurnalist iordanian a fost arestat după ce a scris pe site-ul lui de ştiri că vaccinul anti-COVID a ajuns deja în regat și o parte dintre responsabili au fost vaccinaţi.

„Procurorul de pe lângă Curtea de Securitate a Statului a ordonat joi arestarea jurnalistului Jamal Haddad, editor al site-ului de ştiri AlWakaai (în arabă, evenimentele), pentru că a scris că responsabili guvernamentali au fost vaccinaţi anti-COVID-19”, relatează sâmbătă AFP, care citează o sursă judiciară, potrivit Agerpres.

Jurnalistul este acuzat că „a pus în pericol securitatea ţării, a provocat o revoltă şi tulburări ale ordinii publice. Parchetul a decis reţinerea lui timp de 15 zile, în aşteptarea procesului”, potrivit aceleiaşi surse.

La data de 22 decembrie, pe site-ul de știri AlWakaai a apărut un articol cu titlul „Şi cu poporul cum rămâne?”.

Iordania a înregistrat peste 285.000 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 3.711 de decese.

La jumătatea lunii decembrie, regatul a aprobat vaccinul produs de Pfizer/BioNTech, însă secretarul general pentru probleme epidemiologice din Ministerul Sănătăţii iordanian, Waël Al Hayajneh, a declarat miercuri că se aşteaptă ca „vaccinul să sosească în Regat la sfârşitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie”.

Avocatul Gheorghe Piperea avertizează: Producătorii de vaccin anti-COVID vor putea fi daţi în judecată în baza legilor în vigoare în România

Avocatul Gheorghe Piperea a avertizat sâmbătă că producătorii și importatorii de vaccinuri împotriva COVID-19 ar putea să fie acționați în instanță pentru eventualele efecte adverse ale acestor seruri.

Totodată, el a adăugat, în cadrul unor declarații făcute pentru Antena3, că acest lucru este posibil în baza unor legi care sunt în vigoare încă din deceniul trecut.

Piperea a comentat unele informații potrivit cărora Guvernul ar pregăti o ordonanță prin care să creeze cadrul legal care să îi permită statului să îi despăgubească pe cei care s-ar confrunta cu efecte adverse ca urmare a vaccinării.